15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Яйца по панагюрски – класическа рецепта

Яйца по панагюрски са класическо българско ястие от района на гр. Панагюрище. Ястието е популярно в цялата страна и често се приготвя за лек обяд или вечеря. Прави се от поширани яйца с кисело мляко, сирене и ароматна запръжка, а яйцата по панагюрски всеки път доставят уникално кулинарно изживяване.​

Необходими продукти (за 2 порции)

  • 4 или 6 яйца пресни яйца
  • 400 гр. кисело мляко
  • 100 гр. бяло саламурено сирене (за предпочитане овче, но може и краве)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. краве масло
  • 1 с.л. оцет
  • сол на вкус (ако има нужда)

Виж още: Палачинки с прясно мляко

Начин на приготвяне на яйца по панагюрски

В купа сложете киселото мляко, добавете счукания чесън и разбъркайте добре и  овкусете със сол на вкус.​

В тенджера загрейте около 1 литър вода. Добавете оцета и малко сол. Когато водата заври, намалете огъня до слабо къкрене. Счупвайте яйцата едно по едно в черпак или малка купичка и внимателно ги пускайте във водата. Гответе яйцата 2-3 минути за рохки жълтъци или 4-5 минути за по-твърди. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги поставете в чиниите.​

В малък тиган разтопете маслото на среден огън. Добавете червения пипер и разбъркайте бързо за около 30 секунди, като внимавате да не загори и свалете тигана от огъня.​

Върху яйцата добавете киселото мляко с чесъна, който вече трабва достатъчно да ис е пуснал аромата и полейте всяка порция с горещата запръжка. По желание добавете  прясно нарязан магданоз за свежест и цвят. Сервирайте ястието докато е още топло, с пресен хляб.​

Съвети и вариации

  • в оригиналната рецепта се ползва овче сирене;
  • ако предпочитате по-лек вариант, може да използвате нискомаслено кисело мляко;
  • добавянето на щипка лют червен пипер в запръжката придава пикантен вкус;
  • ястието може да се гарнира с нарязани печени червени чушки за допълнителен вкус и цвят.​

Хранителна стойност (приблизителна за 1 порция)

  • калории: 350
  • протеини: 20 гр.
  • мазнини: 25 гр.

Исторически препратки

Въпреки че името „яйца по панагюрски“ предполага произход от град Панагюрище, някои източници сочат, че ястието е популяризирано по време на социалистическата епоха в България чрез веригата ресторанти „Балкантурист“. С течение на времето, то се утвърждава като част от българската кулинарна традиция. ​

С лесни за намиране съставки и бърз начин на приготвяне, това ястие е идеално за всяко време на деня. Независимо дали сте начинаещ в кухнята или опитен готвач, то ще ви предложи вкусно и удовлетворяващо изживяване.​

снимки: личен архив

Приятен апетит!

Виж още: Колко време се варят яйца

Още от категорията
Последни