Яйца по панагюрски са класическо българско ястие от района на гр. Панагюрище. Ястието е популярно в цялата страна и често се приготвя за лек обяд или вечеря. Прави се от поширани яйца с кисело мляко, сирене и ароматна запръжка, а яйцата по панагюрски всеки път доставят уникално кулинарно изживяване.
Необходими продукти (за 2 порции)
- 4 или 6 яйца пресни яйца
- 400 гр. кисело мляко
- 100 гр. бяло саламурено сирене (за предпочитане овче, но може и краве)
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. краве масло
- 1 с.л. оцет
- сол на вкус (ако има нужда)
Виж още: Палачинки с прясно мляко
Начин на приготвяне на яйца по панагюрски
В купа сложете киселото мляко, добавете счукания чесън и разбъркайте добре и овкусете със сол на вкус.
В тенджера загрейте около 1 литър вода. Добавете оцета и малко сол. Когато водата заври, намалете огъня до слабо къкрене. Счупвайте яйцата едно по едно в черпак или малка купичка и внимателно ги пускайте във водата. Гответе яйцата 2-3 минути за рохки жълтъци или 4-5 минути за по-твърди. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги поставете в чиниите.
В малък тиган разтопете маслото на среден огън. Добавете червения пипер и разбъркайте бързо за около 30 секунди, като внимавате да не загори и свалете тигана от огъня.
Върху яйцата добавете киселото мляко с чесъна, който вече трабва достатъчно да ис е пуснал аромата и полейте всяка порция с горещата запръжка. По желание добавете прясно нарязан магданоз за свежест и цвят. Сервирайте ястието докато е още топло, с пресен хляб.
Съвети и вариации
- в оригиналната рецепта се ползва овче сирене;
- ако предпочитате по-лек вариант, може да използвате нискомаслено кисело мляко;
- добавянето на щипка лют червен пипер в запръжката придава пикантен вкус;
- ястието може да се гарнира с нарязани печени червени чушки за допълнителен вкус и цвят.
Хранителна стойност (приблизителна за 1 порция)
- калории: 350
- протеини: 20 гр.
- мазнини: 25 гр.
Исторически препратки
Въпреки че името „яйца по панагюрски“ предполага произход от град Панагюрище, някои източници сочат, че ястието е популяризирано по време на социалистическата епоха в България чрез веригата ресторанти „Балкантурист“. С течение на времето, то се утвърждава като част от българската кулинарна традиция.
С лесни за намиране съставки и бърз начин на приготвяне, това ястие е идеално за всяко време на деня. Независимо дали сте начинаещ в кухнята или опитен готвач, то ще ви предложи вкусно и удовлетворяващо изживяване.
снимки: личен архив
Приятен апетит!
Виж още: Колко време се варят яйца