26.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Тиквички с ориз по селски​

Лятото носи със себе си изобилието от свежи тиквички, сочни, меки и с прекрасен зелен цвят. В нашата кухня, те заемат особено място в постни и леки ястия, често се комбинират с ориз и подправки, превръщайки се във вкусна и лека манджа.

Тиквички с ориз по селски са класика, която свързваме често с домашна атмосфера и здравословното хранене.

Тази рецепта е чудесна както за обяд, така и за вечеря. Подходяща е за хора на постна диета или за онези, които искат здравословно, но вкусно ястие.

Целта е да получите ястие, което да се приготвя лесно, но да носи истински аромат на домашно приготвената храна по селата.

Необходими продукти за 4 порции тиквички с ориз по селски​

  • 500 гр. тиквички – средно големи, пресни
  • 200 гр. ориз
  • 1 глава лук – ситно нарязан
  • 1 морков – на малки кубчета
  • 1-2 домата – настъргани или нарязани на ситно
  • 2-3 супени лъжици олио
  • 600 мл. зеленчуков бульон (по възможност горещ)
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • пресен магданоз (или копър) за поръсване
  • по желание можете да добавите и 2-3 скилидки чесън, за по-интензивен аромат.

Лятна манджа с тиквички

Начин на приготвяне на тиквички с ориз по селски​

Измийте тиквичките добре, отрежете краищата и ги нарежете на кубчета, не твърде дребни, за да не се разкашкат при готвене. Обелете лука и го наситнете. Обелете моркова и го нарежете на малки кубчета. Ако използвате домати, настържете ги или ги нарежете на ситни парченца.

Измийте ориза под студена вода, докато течността остане чиста, и го оставете да се отцеди. Тази стъпка е важна, за да се премахне излишното нишесте и оризът да се сготви по-прозрачен и отделен.

Загрейте мазнината в дълбока тенджера на средна температура. Прибавете лука и моркова и ги запържете за 4-5 минути, докато омекнат и станат прозрачни. Ако добавяте чесън, сложете го за последните 2 минути, за да не загори.

Прибавете тиквичките и запържвайте още 5 минути, като разбърквате периодично, това освобождава част от влагата и концентрира вкуса.

След като зеленчуците омекнат, сипете ориза и разбъркайте за 1-2 минути, докато стане леко прозрачен.

Поръсете с червен пипер, сол и черен пипер. Тук може да регулирате количеството според вкуса. Добавете доматите, смесете добре и изчакайте 1-2 минути, докато започнат леко да се разпадат и вкусът им се интегрира.

Виж още: Хрупкави тиквички по гръцки на фурна

Залейте сместа със зеленчуков бульон (600 мл.). Ако използвате вода, подсилете вкуса с още сол или малко бульонена паста.

Оставете да заври, след което покрийте и намалете огъня на слаб до умерен. Гответе 20-25 минути, докато оризът абсорбира течността. Разбърквайте от време на време, но внимателно.

Ако забележите, че ястието има нужда от още течност и оризът все още не е омекнал, добавете по малко гореща вода или бульон.

След като оризът е готов, оставете ястието да почине под капак за 5-7 минути. Добавете пресния магданоз (или копър), добре нарязан, и внимателно разбъркайте. Може да поръсите малко още мазнина, зехтин или капка лимонов сок за свежест.

Поднесете готовите тиквички с ориз по селски​ още топли в дълбока чиния или купа. Добре се съчетава с препечен хляб, домашно сирене или кисело мляко. Подходящо както за основно ястие, така и като гарнитура.

Вариации и съвети

С печене във фурна: След първото задушаване прехвърлете сместа в тава, добавете бульон и печете на 200 градуса за 20 минути. Получава се също вкусен завършек с лека коричка.

Добавяне на печени чушки или пиперки: Подходящи за по-богат вкус и допълнителни витамини.

Използвайте кафяв ориз: Тогава го накиснете предварително и увеличете времето за готвене с около 10-15 минути.

Мазнина: Зехтин носи повече аромат и здравословни мазнини, но е също подходящо с обикновено олио.

Тиквички с ориз по селски са класическо ястие, подходящо за всеки ден – леко, лесно и достъпно. Бъдете смели – адаптирайте рецептата според сезона и вкуса си. И не забравяйте, че в домакинството най-важни са любовта и радостта, с които приготвяме храната.

Приятен апетит и весело готвене!

Виж още: Руло от тиквички

Още от категорията
Последни