8.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Рулца от патладжан с пармезан и доматен сос

В ароматната вселена на средиземноморската кухня има ястия, които не просто засищат глада, а разказват истории, за топли вечери под лозницата, за споделени трапези и за вкуса на слънцето, уловен в сочен зеленчук.

Такова ястие са рулца от патладжан с пармезан и доматен сос, фино балансирано между селския уют и кулинарната изтънченост на Южна Италия.

Пармезанът пада като фин прашец от злато, който запича върха на всяко рулце и му дава онази коричка, която казва: „Тук има време, вкус и намерение“. Това не е ястие, което се готви между другото,  то е малък празник в делника, приготвен с пръсти, напоени с аромат на зехтин и домат.

Когато тези рулца се подредят в тавичка, облята с гъст доматен сос, и се запекат до златиста коричка, се получава ястие, което е не само вкусно, но и емоционално, спомен от детството, нотка от ваканция в Тоскана, или просто миг спокойствие след дълъг ден. Именно тази способност на храната да бъде повече от храна превръща рулцата от патладжан в нещо специално, не просто рецепта, а изживяване.

Необходими продукти:

За патладжаните:

  • 2 средно големи патладжана
  • Сол
  • Зехтин за намазване​

За плънката:

  • 250 гр. сирене рикота
  • 70 гр. настърган пармезан
  • 1 яйце
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 1/4 ч.л. настъргана лимонова кора
  • Сол и черен пипер на вкус​

За доматения сос:

  • 400 гр. консервирани домати (пасирани или нарязани)
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л. захар
  • сол и черен пипер на вкус
  • свеж босилек или магданоз за гарниране​

Виж още: Руло от тиквички

Приготвяне на рулца от патладжан с пармезан и доматен сос

Измийте патладжаните и ги нарежете на тънки филии по дължина (около 5 мм. дебелина). Посолете ги и ги оставете върху кухненска хартия за около 30 минути, за да се отцеди горчивината, след което ги изплакнете и подсушете.

Намажете ги леко със зехтин и ги изпечете на скара или във фурна, докато омекнат и получат златист цвят.​ В купа смесете рикотата, настъргания пармезан, яйцето, чесъна и лимоновата кора и овкусете със сол и черен пипер.

Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес, след което в тиган загрейте зехтина и задушете чесъна до златисто. Добавете доматите, захарта, сол и черен пипер.

Оставете соса да къкри на слаб огън за около 15-20 минути, докато се сгъсти.​ Вземете един слайс патладжан и поставете около 1 супена лъжица от плънката в единия край. Навийте внимателно на руло. Повторете с останалите слайсове патладжан.

В тава за печене изсипете част от доматения сос и подредете рулцата върху соса. Полейте с останалия сос и поръсете с допълнителен пармезан.​

Загрейте фурната на 180 градуса и покрийте тавата с алуминиево фолио и печете за 20 минути. Махнете фолиото и печете още 10 минути, докато се получи златиста коричка.​

Съвети:

  • може да добавите към плънката нарязан пресен босилек или магданоз за допълнителен аромат;
  • за по-богат вкус, използвайте комбинация от рикота и моцарела;
  • сервирайте рулцата топли, гарнирани със свежи билки и пармезан.​

Тези рулца от патладжан с пармезан и доматен сос са изискано и вкусно ястие, което ще ви грабне с комбинацията си от текстури и аромати. Те са идеални както за специални поводи, така и за ежедневна вечеря. С тази рецепта ще внесете частица от италианската кухня във вашия дом и ще зарадвате близките си с нещо наистина специално.​

Виж още: Огретен с картофи

снимка: Adobe

Още от категорията
Последни