12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Пиле с кисело зеле

В студените дни, когато ароматът на домашна гозба се носи из кухнята, няма нищо по-българско и топло от крехко пиле с кисело зеле.

Тази комбинация между пилешко месо с наситения вкус на кисело зеле е перфектния баланс между тези два продукта. Това ястие е идеално за хора, които обичат класическите рецепти с автентичен български дух.

Пригответе се за това ароматно пилешко с кисело зеле, което ще ви накара да обикнете зимния сезон още повече от преди.

Необходими продукти за пиле с кисело зеле

  • 1,5 кг кисело зеле
  • 1 кг пилешко месо (бутчета и гърди)
  • 1 праз
  • 2 ч.л. червен пипер
  • щипка черен пипер
  • 1-2 стръка крива мерудия
  • 100 мл олио
  • 200 мл зелева чорба
Виж още:

Боб с кисело зеле

Боб с кисело зеле е едно типично българско ястие и едва ли има домакинство, което не го приготвя, особено през зимните…

Начин на приготвяне на пиле с кисело зеле

Ако зелето е прекалено солено, може да го изплакнете с хладка вода и да го оставите да се отцеди. След това го нарежете на дребно, за да се сготви равномерно. В дълбока тенджера загрейте олиото и прибавете ситно нарязания праз, който запържете до златисто, но внимавайте да не загори.

Пилешкото месо се нарязва на порции и се добавя при праза, разбъркайте се добре, за да се запечата месото и да придобие лек златист цвят. Прибавете червения пипер, черния пипер и кривата мерудия.

Разбъркайте и веднага след това нарязаното кисело зеле, а 2-3 минути по-късно и зелевата чорба. Разбъркайте всички съставки добре, така че зелето да се омеси с подправките и месото.

Виж още » Кисело зеле в буркани

Намалете котлона и оставете ястието да къкри на тих огън около час, като периодично разбърквате, за да не загори на дъното. За още по-интензивен вкус, може да прехвърлите всичко в глинен съд и да печете във фурната на 180 градуса за около час и половина.

Поднесете готовото пиле с кисело зеле още топло с чаша червено вино и праз лук, или с люти чушлета, по желание.

Полезни съвети:

  • за по-богат вкус може да добавите малко сланина или пушен бекон в началото на готвенето;
  • ако използвате глинен съд, оставете ястието да се пече по-дълго време, но на по-бавен огън;
  • комбинирайте киселото зеле с домашно приготвени люти чушки за пикантен вкус.

Виж още » Пилешки дробчета с лук по селски

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни