В студените дни, когато ароматът на домашна гозба се носи из кухнята, няма нищо по-българско и топло от крехко пиле с кисело зеле.
Тази комбинация между пилешко месо с наситения вкус на кисело зеле е перфектния баланс между тези два продукта. Това ястие е идеално за хора, които обичат класическите рецепти с автентичен български дух.
Пригответе се за това ароматно пилешко с кисело зеле, което ще ви накара да обикнете зимния сезон още повече от преди.
Необходими продукти за пиле с кисело зеле
- 1,5 кг кисело зеле
- 1 кг пилешко месо (бутчета и гърди)
- 1 праз
- 2 ч.л. червен пипер
- щипка черен пипер
- 1-2 стръка крива мерудия
- 100 мл олио
- 200 мл зелева чорба
Начин на приготвяне на пиле с кисело зеле
Ако зелето е прекалено солено, може да го изплакнете с хладка вода и да го оставите да се отцеди. След това го нарежете на дребно, за да се сготви равномерно. В дълбока тенджера загрейте олиото и прибавете ситно нарязания праз, който запържете до златисто, но внимавайте да не загори.
Пилешкото месо се нарязва на порции и се добавя при праза, разбъркайте се добре, за да се запечата месото и да придобие лек златист цвят. Прибавете червения пипер, черния пипер и кривата мерудия.
Разбъркайте и веднага след това нарязаното кисело зеле, а 2-3 минути по-късно и зелевата чорба. Разбъркайте всички съставки добре, така че зелето да се омеси с подправките и месото.
Виж още » Кисело зеле в буркани
Намалете котлона и оставете ястието да къкри на тих огън около час, като периодично разбърквате, за да не загори на дъното. За още по-интензивен вкус, може да прехвърлите всичко в глинен съд и да печете във фурната на 180 градуса за около час и половина.
Поднесете готовото пиле с кисело зеле още топло с чаша червено вино и праз лук, или с люти чушлета, по желание.
Полезни съвети:
- за по-богат вкус може да добавите малко сланина или пушен бекон в началото на готвенето;
- ако използвате глинен съд, оставете ястието да се пече по-дълго време, но на по-бавен огън;
- комбинирайте киселото зеле с домашно приготвени люти чушки за пикантен вкус.
Виж още » Пилешки дробчета с лук по селски
снимка: личен архив

