Пиле по ловджийски е класика, богата на зеленчуци, които са обвити в крехко сготвено пилешко меси, овкусено с традиционни подправки.
Това е рецепта, която разказва историята на бавното готвене и семплотата при овкусяване и подправяне, на иначе на пръв поглед обикновените манджи.
Необходими продукти
- 1 кг пилешко месо (бутчета или гърди)
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 200 г гъби (печурки или горски)
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. чубрица
- 100 мл бяло вино
- 3 с.л. олио
- магданоз за гарниране
- сол по вкус
Начин на приготвяне на пиле по ловджийски
Пилето се нарязва на порции и се овкусява със сол и черен пипер. В дълбок съд или тенджера се загрява олиото, в което пилешките парчета се запържват до златиста коричка от всички страни, след което месото се изважда и се оставя настрани.
В същата мазнина се прибавя нарязаният лук и се задушава, докато омекне и стане прозрачен. След това се добавят нарязаните нма дребно моркови, ситно, чушки и гъби, които ще придадат характерния аромат на ловджийското ястие.
Зеленчуците се готвят около 10-15 минути, докато започнат леко да омекват и отделят своите сокове. Чесънът се добавя в края, за да не загори и да запази своя аромат.
Виж още: Боб по ловджийски
Когато зеленчуците са готови, се връща пилето обратно в съда. Добавят се червеният пипер, чубрицата и риганът и всичко се разбърква добре.
След това се прибавят настърганите домати или доматите от консерва и внимавате сосът да покрие месото частично, за да се готви равномерно. Прибавя се и дафинов лист по желание.,
Налива се бялото вино и ястието се оставя да къкри на умерен огън за около 40-50 минути, докато месото стане напълно крехко, а сосът се сгъсти и поеме всички аромати.
Виж още: Ловджийска салата без варене
Когато пилето е готово, се поръсва с пресен магданоз и се оставя да си почине няколко минути преди сервиране. Това ястие може да се поднесе с гарнитура от ориз, или картофено пюре , които идеално попиват соса.
Така приготвеното пиле по ловджийски е с наситен вкус, леко пикантен и изключително приятен, напомнящ за типичната българска трапеза в духа на ловджийските рецепти.
Полезни съвети за перфектен вкус
- може да използвате комбинация от различни видове гъби, включително горски;
- ако предпочитате по-лек вариант, заменете част от олиото със зехтин;
- сервирайте ястието с чаша сухо бяло вино.
Виж още: Класически пилешки хапки

