8.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Пилешки кюфтета (3 рецепти)

Пилешки кюфтета, било то печени на фурна или пържени са съвършен баланс между вкус и често на здравословно хранене. Те се приготвят лесно, богати са на протеини и могат да се приготвят спрямо вашия векус, без значение дали търсите по-лека храна, нещо за децата или по-екзотично ястие.

Основното им предимство е, че се правят от пилешко месо, по-леко и лесно смилаемо от другите меса, като същевременно стсават сочни и крехки.

В следващите редове ще ви представим три различни рецепти за кюфтета от пилешко месо с подробни стъпки на приготвяне и предложения за сервиране.

Рецепта 1: Класически пилешки кюфтета

Необходими продукти за 4 порции:

  • 500 гр. смляно пилешко месо (от гърди или бутче, може и кълцано)
  • 1 глава лук (средна, ситно настъргана)
  • 2 скилидки чесън (смачкани)
  • 1 яйце
  • 3 с.л. галета
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • мазнина

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете каймата с лука, чесъна, яйцето, галетата и всички подправки. Омесете добре с ръце, докато получите хомогенна смес. Ако каймата ви е прекалено влажна, добавете още 1 с.л. галета.

Оформете пилешки кюфтета с големина по желание, но не много големи. За да не лепнат по ръцете ви, може да ги навлажните леко с вода или мазнина.

Пържене/печене: Загрейте олио в тиган на средна температура. Изпържете кюфтетата от двете страни до златисто, около 3-4 минути на страна. Не ги слагайте по много в тигана, а по-добре на малки партиди. Ако ги желаете печени, печете на 180 градуса до златисто за 30мин.

Поднасяне: Сервирайте с картофено пюре, ориз, салата или сос по избор – чеснов, млечен или доматен.

Виж още: Пилешки хапки с корнфлейкс на фурна

Рецепта 2: Сочни пилешки кюфтета на фурна

Пилешки кюфтета

Необходими продукти:

  • 500 гр. смляно пилешко месо
  • 1 малка тиквичка (настъргана и добре изцедена)
  • 1 морков (настърган)
  • 1 яйце
  • 2 с.л. фини овесени ядки (или фини трици)
  • 2 скилидки чесън
  • настърган кашкавал (по желание за запичане)
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. копър (по желание)
  • 1 ч.л. зехтин (за намазване)

Начин на приготвяне:

Настържете тиквичката и моркова. Тиквичката изстискайте добре, за да не разводни сместа. Смесете всичко в дълбока купа – пилешката кайма, яйцето, овесените ядки, чесъна и подправките, и разбъркайте добре.

С мокри ръце оформете малки кюфтенца и ги подредете върху тава, покрита с хартия за печене. Намажете леко с четка, потопена в зехтин.

Печете на 200 градуса за 25 минути, като по средата обърнете кюфтетата, за да се запекат равномерно. Ако желаете, може да добавите малко настърган кашкавал на всяко кюфте, 10 минути преди изваждане от фурната.

Препоръчва се гарнитура от свежа салата, киноа, пълнозърнест хляб или лека млечна разядка.

Забележка: Тази рецепта за пилешки кюфтета е подходяща за деца и хора на диета, без пържене и с добавени зеленчуци за фибри и витамини.

Може би ще ви хареса: Пилешки крилца на фурна

Рецепта 3: Лесни кюфтета от пилешко с лека пикантност

пилешки кюфтета на фурна

Необходими продукти:

  • 500 гр. пилешка кайма
  • 2 скилидки чесън (смачкани)
  • 1 ч.л. настърган пресен джинджифил
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. сусамово олио (по възможност)
  • 1 ч.л. кафява захар или мед
  • 2 с.л. галета
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ситно нарязан пресен лук
  • 1 с.л. сусам (за поръсване по желание)

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки (без сусама) в дълбока купа. Омесете добре, за да се разпределят подправките равномерно.

Оформяне: Оформете малки кюфтета с диаметър 3-4 см. По желание ги оваляйте леко в сусам.

Печене/Задушаване: Можете да ги изпечете на фурна (200 градуса за 20 минути), да ги запечете на грил тиган или да ги задушите с малко вода в тиган с капак – според предпочитанията.

Съчетават се добре със сос: смесете 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. оризов оцет, малко мед и щипка чили на прах. Поднесете като дип сос или залейте готовите кюфтета.

Сервиране: Чудесно се съчетават с ориз жасмин, оризови нудли или уок със зеленчуци.

Виж още: Пилешки бутчета с ориз на фурна

Три вкуса, едно универсално ястие

Тези рецепти за пилешки кюфтета са пример за това, как едно на вид обикновено ястие може да бъде едновременно лесно приготвено и сочно на опитване. От класическите кюфтета от пилешко, през тези печени на фурна с добавени зеленчуци, до пикантния вариант, изборът е изцяло ваш.

Всяки рецепта ще ви предложи не само вкус, но и удобство, те могат да се приготвят предварително, да се замразяват и използват в различни ястия, като сандвичи, основни ястия, салати и други.

Гответе с внимание към продуктите и малко фантазия, така всяко кюфте ще бъде удоволствие за сетивата!

Виж още: Марината за цяло пиле печено на фурна

Още от категорията
Последни