Има ястия, които с времето се превръщат в нещо повече от рецепти, ухаят на детство, на неделна вечеря в дома на баба, на топлина и спокойствие. Едно от тези вечни ястия в българската кухня са безспорно тези пилешки бутчета с ориз на фурна.
Всяка домакиня, майка или баба пази своята лична версия на тази класика, често изваяна не по точна мярка, а по интуиция и любов. Пилешките бутчета и оризът в една тава са нещо като кулинарен дует, месото дава мазнина и вкус, а оризът ги поема, превръщайки се в зърнеста съвършеност, обагрена с подправки, зеленчуци и аромати.
Именно това ястие може да нахрани голямо семейство с малко усилия, да посрещне гости без суета, или просто да превърне делничната вечер в домашен празник.
В по-долните редове ще ви представим два оригинални начина за приготвяне на пилешки бутчета с ориз на фурна, единият от който е класическия вариант, а другият с лек ориенталски привкус, подправки и сушени плодове. Всеки от тях предлага свой прочит на това емблематично, като запазва баланса между вкус и лесна подготовка.
Вариант 1: Класически пилешки бутчета с ориз на фурна
Необходими продукти:
- 4 средно големи пилешки бутчета
- 1 ч.ч. ориз (белени зърна, не парен)
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. олио или зехтин
- 3 ч.ч. гореща вода или пилешки бульон
- 1 ч.л. сол
- пресен магданоз за поръсване
Виж още: Бабина пилешка супа
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се измиват и се подсушават. По желание могат леко да се запекат в тиган за няколко минути от всяка страна, за да добият златиста коричка. Това не е задължително, но придава повече аромат.
Лукът се нарязва на ситно, морковът се настъргва или реже на дребни кубчета, а чушката се нарязва на ленти. В подходяща дълбока тава или касерола се загрява мазнината и зеленчуците се задушават до омекване. Добавя се измитият ориз и се запържва заедно със зеленчуците за 2-3 минути, докато стане прозрачен.
Поръсва се с червен пипер, сол и черен пипер. Залива се с горещата вода или бульона и сместа се разбърква добре. Бутчетата се нареждат върху ориза, като се потапят леко в течността. Тавата се покрива с фолио и се пече около 40 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. След това фолиото се маха и се допича още 15 минути, за да се зачерви месото и оризът да добие златиста повърхност.
След изваждане от фурната ястието се оставя за 5-10 минути да почине, преди да се поднесе. Поръсва се с пресен магданоз за свежест. Топло, меко, с аромат на традиция. Това е ястие, което винаги се харесва и не изисква сложни приготовления.
Вариант 2: Пикантни пилешки бутчета с ориз на фурна
Необходими продукти за леко пикантни бутчета на бутчета на фурна:
- 4 пилешки бутчета
- 1 ч.ч. ориз басмати
- 1 глава червен лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. къри
- 1/2ч.л. куркума
- 1 ч.л. кимион
- ¼ ч.л. канела
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. лют пипер (по желание)
- 2 с.л. масло + 1 с.л. олио
- 3 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон
- 30 гр стафиди
- 20 гр филирани бадеми или орехи
Виж още: Пилешка кавърма по класическа рецепта
Начин на приготвяне:
Оризът басмати се измива няколко пъти, докато водата стане бистра, след което се накисва в студена вода за 15-20 минути и се отцежда.
Пилешките бутчета се овкусяват със сол, куркума и кимион. В тиган с масло и малко олио се запържват от двете страни до златисто. Изваждат се и се оставят настрани.
В същата мазнина се добавят лукът и морковът, нарязани на ситно. Когато омекнат, се слага чесънът, а след него и подправките – къри, канела, още малко кимион. Сместа се разбърква интензивно за кратко, след което се добавя отцеденият ориз. Пържи се 2-3 минути, добавят се стафидите и ядките.
Оризовата смес се изсипва в тава, залива се с горещата вода или бульон. Отгоре се нареждат пилешките бутчета. Пече се под фолио около 35-40 минути на 190 градуса, след което фолиото се маха и се допича още 10 минути.
Може да се поднесе с кисело мляко с чесън или айрян. Ароматни и пикантни, приготвени по тази рецепта пилешките бутчета са подходящи за почитатели на леко подлютената храна.
Тези рецепти за пилешки бутчета с ориз на фурна са от тези изпитани и доказани ястия, които никога не омръзват. Те не само засищат, но и създават усещане за уют, за споделеност и за време прекарано с близките.
Истинският чар на рецептата е в това, че се приготвя бързо и лесно, но оставя траен спомен с аромата си. Независимо кой вариант си изберете крайният резултат е ястие, достойно за всяка семейна трапеза.
Виж още: Пилешки дробчета по селски
снимки: личен архив, Adobe