Не е нужно календарът да показва август, за да се усети присъствието на лятото в кухнята. Достатъчно е да се отвори един буркан с парени чушки, за да избухне в съзнанието споменът за градина, в която чушките зреят на слънце, а въздухът е наситен с аромати.
В онези дни, когато земята отдава най-доброто от себе си, ние започваме да мислим за зимата, не със страх, а с уважение.
Парените пиперки се отличават с това, че преминават през кратка топлинна обработка преди да бъдат консервирани. Това не е просто каприз, процесът на парене спомага за запазването на естествения цвят, аромат и текстура на зеленчука, без да се разкашка или загуби своята свежест.
Необходими продукти за 4 буркана от 800 мл с парени чушки
- 3 кг. червени месести чушки
- 100 мл. оцет (6%)
- 100 мл. олио
- 2 супени лъжици сол
- 1 супена лъжица захар
- 3-4 скилидки чесън (по желание)
- магданоз (по желание)
- аспирин – по половин таблетка на буркан (или стерилизиране вместо това)
Приготвяне на парени чушки
Макар че почти всяка чушка може да бъде използвана за тази цел, най-подходящи са месестите червени чушки, тип „капия“. Те събират най-много вкус, издържат добре на термична обработка и не се разкашкват.
Измийте добре чушките, отрежете дръжките и ги почистете от семките. Разрежете ги на две, на парчета или ги оставете цели, според предпочитанията.
В голям съд (тенджера с капак) налейте оцета, олиото, добавете солта и захарта. Разбъркайте докато солта и захарта се разтворят. Оставете течността да заври.
Когато маринатата заври, пускайте чушките на порции в нея. Варете всяка порция около 4-5 минути, докато омекнат леко, но не прекалено. Целта е да се запазят стегнати. Изваждайте с решетъчна лъжица и пълнете предварително измитио и подсушено стъкло.
По желание между чушките може да поставите по резенче чесън и стръкче магданоз. След като бурканите са пълни, долейте с гореща марината, така че чушките да са изцяло покрити. По желание, добавете по половин таблетка аспирин за допълнително консервиране.
Затворете плътно с капачки и ги обърнете с капачките надолу за 5-10 минути. Това помага за по-добро вакуумиране. Ако не използвате аспирин, стерилизирайте за 10 минути след завиране на водата.
Виж още: Пукани люти чушки
Съхранение и идеи за употреба
Съхранявайте на хладно и тъмно място, далеч от пряка светлина.
Правилно приготвените парени чушки могат да издържат цяла зима без да променят вкуса и аромата си.
След отваряне съхранявайте в хладилник и използвайте в рамките на седмица.
Тези чушки са перфектно допълнение като разядка, с боб, печено месо или просто с хляб и сирене.
Ако ги нарежете на дребно и полеете с малко зехтин и чесън, ще получите бърза и вкусна салата.
Рецептата за тези парени чушки в буркан без варене не са откритие, не са нова мода, но са онази непреходна храна, която просто я отваряш, поднасяш и вкусът говори сам.
В тях няма излишна претенция, няма търсене на ефект, има само добър продукт, вложено старание и желание нещо от лятото да остане и за студените дни.
Виж още: Пукани рибки в буркани

