24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Лапад с ориз в тенджера​

Ако решите да приготвите тази рецепта за лапад с ориз в тенджера​, то ще се изненадате колко икономичен, но същевременно вкусен е крайния резултат.

Лападът с ориз е едно от онези пролетнo-летни ястия, които съчетават традиционен вкус, сезонна свежест и здравословни ползи. Това е постно, но засищащо ястие, типично за българската селска кухня.

Лападът е зеленолистен зеленчук, подобен на спанака, но с по-едри листа и характерен, леко кисел вкус. Той се използва широко в народната кулинария заради лесното му отглеждане и богатството от витамини, като А, С, К, желязо и фибри.

Ястието е подходящо както за основно, така и за гарнитура към печено месо или риба. В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите лапад с ориз в тенджера, без печене, по традиционен начин, с подправки и домати, така че да се получи сочно, ароматно и съвършено балансирано ястие.

Необходими продукти (за 4 порции)

  • 1 връзка пресен лапад (около 400-500 гр.)
  • 1 чаена чаша ориз (за предпочитане български кръглозърнест – сорт Кристал или Балдо
  • 1 глава кромид лук (средно голяма)
  • 2 супени лъжици олио (може и зехтин, но традиционно се използва олио)
  • 1/2 чаена лъжичка сух джоджен (по желание, но много подхожда)
  • 4 чаени чаши топла вода или зеленчуков бульон
  • 1 връзка пресен магданоз (за поръсване при сервиране)
  • черен пипер по вкус
  • сол по вкус

Виж още: Спанак с ориз на фурна

Приготвяне на лапад с ориз в тенджера​

лапад с ориз

Първата стъпка е внимателното измиване на лапада. Листата трябва да се изплакнат под течаща студена вода, за да се отстранят всякакви песъчинки или насекоми. След това отрежете дръжките, ако са твърде жилави (може да се използват само най-крехките части), и нарежете листата на ситно, на ивици с широчина около 1 см.

Измийте ориза обилно под течаща вода, докато водата стане прозрачна. Това ще премахне излишното нишесте и ще предотврати слепването на ориза по време на варенето.

В средно голяма тенджера (около 3-4 литра) загрейте 2 с.л. олио на умерен огън. Добавете ситно нарязания лук и го запържете за 3-4 минути, докато омекне.

Следва да добавите измития, разбъркайте добре и запържете за още 2 минути, за да се глазира. Това ще му помогне да остане ронлив и да не се разкашква при варене.

Добавете нарязания лапад в тенджерата и го оставете да се задуши за около 3 минути, докато омекне леко. След това налейте 4 чаени чаши топла вода или зеленчуков бульон. Овкусете със сол, черен пипер и джоджен. Разбъркайте и изчакайте да заври.

Когато водата заври, намалете котлона на слаб огън, похлупете тенджерата с капак и оставете да къкри за около 18-20 минути, или докато оризът е напълно сварен и течността е почти напълно поета. Разбърквайте от време на време, за да не загори на дъното.

Когато оризът е готов, дръпнете тенджерата от котлона и оставете ястието да си почине за 5-10 минути под капак. Това ще позволи на вкусовете да се слеят, а оризът ще поеме останалата влага.

Съвети за перфектен лапад с ориз

  • ако искате по-блажноястие, можете да добавите 1 допълнителна супена лъжица олио по време на варенето.
  • за по-плътен вкус, може да използвате зеленчуков или гъбен бульон вместо вода.
  • ако предпочитате лютиво, добавете щипка лют пипер или няколко люти чушлета в края на готвенето.

Вариант на лапад с ориз в тенджера​ с яйца и сирене:

Ако не спазвате пости, към готовото ястие може да добавите натрошено сирене и леко разбити яйца, и да оставите ястието на котлона за още 2-3 минути до стягане, получава се нещо като пълнеж за баница, но без кори.

Лапад с ориз  е една от онези рецепти, които доказват, че простите съставки, когато се комбинират с любов и знание, могат да дадат изключителен резултат. Това ястие е не само вкусно и леко, но и изключително полезно, богато на фибри, витамини и минерали, без излишни мазнини. Подходящо е за всяко време на деня, както за обяд, така и за лека вечеря, както за делник, така и за празник.

Виж още: Kласически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Още от категорията
Последни