Това сочно свинско с царевица и бейби картофи на фурна е не просто поредното неделно ястие, а истинско пиршество на сезоните в една тава. Тук месото не се натрапва, а се разтапя от собствената си щедрост, окъпано в „сос от време“, търпение и „печен аромат“.
Царевицата не е просто гарнитура в случая, тя е жълтата радост, която пука под зъбите и носи в себе си слънцето на лятото. А бейби картофките, златисти с лека коричка, поели и от мазнината, и от подправките, са онова, което събира всичко в едно: хрупкаво, меко и ухаещо на домашно. Това ястие не пита дали си гладен, а пита дали си готов за още една порция.
Сгответе го, защото комбинацията от крехко свинско с царевица и бейби картофи на фурна създава хармония и аромат, на които трудно ще се устои.
Необходими продукти:
- 800 гр. свинско месо (врат или бут)
- 10-12 бейби картофа
- 2 кочана царевица (прясна или замразена)
- 1 глава червен лук
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. пушен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сух риган
- 2 с.л. зехтин
- 50 мл соев сос
- 100 мл бяло вино
- сол на вкус
- пресен магданоз или розмарин за поръсване.
Виж още: Свинско с праз по селски
Приготвяне на свинско с царевица и бейби картофи на фурна
Започнете с подготовката на месото, като го нарежете на едри, късове. Акло имате цели парчета с кост може и да ги готвите така. Поставете месото в голяма купа и добавете към него соев сос, зехтин, червен пипер, пушен пипер, черен пипер, риган и сол. Обелете скилидките чесън, намачкайте ги или ги пресовайте и добавете също в купата.
Така разбъркайте добре с ръце или дървена лъжица, така че всяко парче месо да бъде равномерно покрито с марината. Когато направите това покрийте купата със стреч фолио и я оставете в хладилник за минимум 1 час. Ако пък разполагате с време, тогава я оставете за 3-4 часа, за по-дълбок вкус.
През това време докато свинското месо се маринова, подгответе останалите продукти. Обелете бейби картофите, а царевицата измийте и сварете, тя ще се запича на големи парчета във фуурната. Червеният лук нарежете на едри парчета или според вашите предпочитания.
След това в голяма тава за печене разпределете вече маринованото свинско месо, картофите, царевицата и лука. Подредете ги равномерно, без да ги трупате едно върху друго, за да могат да се изпекат идеално. Последно полейте всичко с бялото вино, покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Печете за около 1 час и 15 минути. След като мине това време премахнете фолиото и оставете ястието да се запече без него за още 15 минути, докато придобие апетитна златиста коричка. След изваждане от фурната, поръсете с пресен магданоз и поднесете горещо.
Сгответе още: Класическа пилешка кавърма
Тънкости и съвети за крехко свинско:
- за получаването на още по-интензивен вкус, оставете месото да се маринова от предната вечер;
- използвайте пресни кочани царевица за да получите по-сладък и свеж вкус.
- бейби картофките добавете цели, за да запязят онази сладост и мекота след опичане.
Това сочносвинско с царевица и бейби картофи на фурна е ястие, което се запомня не само с вкус, а и с атмосферата която то създава. То не се сервира поединично, а се поднася в средата, на голяма маса, с много прибори и още повече очакване.
Печеното месо се разкъсва с вилица, царевицата се гризе с ръце, а картофите се грабват направо от тавата. Това е храна за събиране, за разказване, за тишини между залци. И когато тавата остане с последните парченца, не идва усещане за край, а за завършеност. 🙂
Добър апетит!
Пригответе още: Класическа супа топчета