15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Класическа рецепта за Киш лорен

Киш Лорен е класическо ястие от френската кухня, което ще остави очарование у всеки опитал го с елегантия си вид и дълбок вкус. Кишът перфектно съчетава хрупкава маслена основа и нежен, кремообразен пълнеж от бекон и сирена.

Пригответе тази рецепта за Киш лорен от хрупкаво тесто с богата плънка и фини подправки и се насладете на нещо по-различно, което е подходящо за изискан повод или просто за поредната вечеря.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 250 гр брашно;
  • 125 гр меко масло;
  • 1 жълтък;
  • 1 щипка сол;
  • 2-3 с.л. студена вода;

За плънката:

  • 200 гр пушен бекон;
  • 4 яйца;
  • 300 мл готварска сметана (може и заквасена);
  • 50 мл прясно мляко;
  • 150 гр настърган ементал или друг твърд жълт кашкавал;
  • щипка индийско орехче;
  • 1 връзка пресен лук
  • черен пипер и сол на вкус.

Виж още: Султан кебап

Начин на приготвяне на Киш лорен

Киш лорен

Започнете с приготвянето на масленото тесто, като в голяма купа смесите заедно пресятото брашно и щипка сол, след което добавите мекото масло, нарязано на кубчета. С връхчетата на пръстите втрийте маслото в брашното, докато получите текстура наподобяваща влажни трохи.

След това прибавете жълтъка и постепенно сипвайте студена вода, докато оформите гладко, стегнато тесто, което не лепне. Оформете го на плоска топка, увийте го в прозрачно фолио и го оставете да почине в хладилник за поне 30 минути. Това ще позволи на маслото да стегне и ще улесни разточването.

Когато тестото се е охладило достатъчно, го разточете директно върху набрашнена повърхност до тънка кора с дебелина около 3-4 мм. Така прехвърлете внимателно кората във форма за тарт или пай с диаметър около 26 см, като притискате добре по дъното и стените. Приберете го отново в хладилника за 30 минути.

През това време нарежете бекона на малки кубчета и го запържете леко в тиган, докато стане златист и ароматен. Прехвърлете го на хартия, за да попие излишната мазнина.

В мазнината от бекона запържете пресния лук за около 5-6 минути. Извадете формата с тестото от хладилника, добавяте половината от настърганото сирене, слагате бекона, лукът и поръсвате отново с кашкавал.

Идва реда на плънката. Разбивате яйцата със сметаната, малко прясно мляко и подправките и заливате кишът с яйчената смес.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса  за около 30-40 минути или докато кишът стане  златист и стегнат в центъра. Хубаво е да го оставите да почине за около 10 минути преди сервиране, за да може да се нареже по-лесно и да се разгърне вкусът си по-добре.

Кратки съвети за перфектния Киш Лорен

  • За по-богат вкус можете да добавите леко задушен праз или лук към плънката.
  • Киш Лорен е също толкова вкусен както топъл, така и охладен, идеален за обяд, вечеря или пикник.

Този кулинарен шедьовър от френската кухня е изтънчено ястие, което съчетава традиция и изисканост по един меко казано перфектен начин. Пригответе го с внимание и любов и ще зарадвате всички около масата.

Виж още:

Още от категорията
Последни