11 C
София
неделя, 16 ноември, 2025

Кисело зеле с морска сол

Няма друга зимнина, която така силно да олицетворява зимата в България, както киселото зеле, което е основа на безброй зимни гозби.

Приготвянето на кисело зеле с морска сол в бидон е онзи стар метод, който се практикува от векове, за да съхрани заленчука за студените месеци.

Ако искате да приготвите зимнина, без консерванти и 100% натурална, просто изпълнете рецептата, стъпка по стъпка.

Необходими продукти:

  • 50 кг почистено зеле
  • едра морска сол
  • 1 малка лилава зелка или 1 цвекло
  • хрян
  • дюля

Начин на приготвяне на кисело зеле с морска сол

Изберете твърди, леки и рошави зелки, най-добре сорт Кьосе и без видими нагнивания. С нож, издълбайте кръст на кочаните и го запълнете с едра сол.

Подредете зелките в голям бидон, като разположите най-големите по редовете, а с по-малките и с половинките и четвъртинките запълните процепите. Между редовете добавите също лилавото зеле, нарязано на 4 части, парчета хрян (до 5 грама на килограм зеле) и нарязана дюля.

Пригответе саламурата, като в кофа разтворите морската сол в студена вода, и на  всеки литър вода добавете 25 г сол. Разбъркайте добре, докато солта се разтвори напълно и ако има примеси прецедете през тензух преди да я налеете в бидона.

Ако желаете да ускорите процеса на ферментация, добавете една супена лъжица царевица или ориз в саламурата, чието нишесте ще помогне на млечно-киселите бактерии да се активират по-бързо.

Виж още » Кисело зеле без претакане

Залейте зелето в бидона, така че да бъде изцяло покрито със саламура, сложете чиста решетка с тежест отгоре и похлупете бидона с капака, но не го затваряйте плътно.

Първите няколко дни процесът на ферментация започва и се налага да претакате соления разтвор, което става или с канелка на дъното на бидона или с маркуч. Преточвайте по няколко кофи ежедневно до втасване на зелето.

Ферментацията обикновено продължава около 20 дни в зависимост от времето. Оптималната температура за съхранение е под 12 градуса. Когато зелето придобие равномерен жълт цвят и солено-кисел вкус, значи е готово.

Виж още » Кисело зеле в бидон

Саламурата трябва да бъде бистра и приятно солена, затова 25 грама са напълно достатъчни. Готовото кисело зеле с морска сол може да се съхранява в бидона през цялата зима, стига да бъде на хладно място и винаги потопено в саламура.

Може да се пресече със сока от няколко изцедени лимона, ако не желаете да ползвате калиев сорбат или друга химическа добавка. Използвайте го за приготвяне на сарми, гювечи, боб с кисело зеле или просто като гарнитура към традиционни ястия.

Съвет: При поява на сага (бяла покривка от плесен) на повърхността, я отстранявайте редовно с решетъчна лъжица. Това е част от естествения процес.

Виж още » Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни