12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Бърза туршия с топла марината

Има рецепти, които се раждат от необходимост, но остават заради вкуса си, точно такава е и тази бърза туршия с топла марината. Тя е отличен избор, когато времето не стига за класическо приготвяне, а желанието за свежа, леко хрупкава и ароматна туршия е налице.

Този вариант е не само практичен, но и изключително вкусен, зеленчуците запазват цвета и структурата си, а маринатата им придава богат, пикантно-сладък вкус. Подходяща е както за зимата, така и за всеки момент, когато искате да имате нещо домашно и свежо на трапезата.

Необходими продукти за бърза туршия с топла марината

  • 1 кг зелени домати
  • 1 кг моркови
  • 1 кг камби (или червени чушки)
  • 1 средна глава карфиол
  • 1 връзка целина
  • 1 глава чесън
  • 200 мл оцет (винен или ябълков)
  • 150 г захар
  • 100 г сол (без йод)
  • 1 литър вода
  • 1 чаена лъжичка зърна черен пипер
  • 1 чаена лъжичка синапено семе (по желание)

Виж още » Марината за царска туршия

Приготвяне на бърза туршия с топла марината

Зелените домати се режат на половинки или четвъртинки, морковите на колелца, чушките (камбите) на по-едри парчета, а карфиолът се накъсва на розички. Целината се нарязва на по-дребни парчета, а чесънът се обелва и се оставя на цели скилидки.

След това се приготвя маринатата. В голяма тенджера се сипват 1 литър вода, 200 мл оцет, 150 г захар и 40 г сол. Добавят се зърната черен пипер и ако желаете синапено семе.

Сместа се поставя на котлона и се оставя да заври докато солта и захарта да се разтворят напълно, а ароматите от подправките се освободят. Маринатата трябва да бъде топла, но не вряла, когато се излива върху зеленчуците.

Виж още » Парена туршия с марината

В голяма купа или съд се подреждат на пластове всички нарязани зеленчуци, като между тях се поставят парченца целина и скилидки чесън. След това горещата марината се излива внимателно, така че да покрие всички продукти.

Съдът се захлупва и се оставя на стайна температура, докато напълно изстине, след което туршията може да бъде прехвърлена в стъклени буркани, които се затварят плътно с капачки и се съхраняват на хладно място. Още на следващия ден туршията е готова за консумация, но ако престои няколко дни, вкусът става по-добър.

Предимството на този метод е неговата бързина и надеждност, няма нужда от варене на буркани или продължителна ферментация. Горещата марината консервира зеленчуците достатъчно добре, като в същото време запазва техните естествени качества. Освен това, рецептата позволява различни вариации, може да добавите карфиол, тиквички, зелени чушки или люти чушлета според вкуса си.

Виж още » Пукани чорбаджийски чушки в марината

Още от категорията
Последни