Но какво се готви на Цветница, така че едновременно да спазим традициите и да поднесем нещо вкусно и приятно за сетивата? Представяме ви седем подходящи ястия, които да приготвите за празничната трапеза.
1. Салата с нахут, рукола и риба тон
Тази свежа салата комбинира протеини и витамини, идеална за пролетния сезон.
Необходими продукти:
- 1 консерва риба тон
- 1 чаша сварен нахут
- шепа рукола
- чери домати, нарязани на половинки
- зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Смесете всички съставки в купа, овкусете със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и сервирайте.
2. Баница със спанак и три вида сирене
Традиционна баница с пролетен привкус, обогатена с различни сирена.
Необходими продукти:
- 500 г кори за баница
- 300 г пресен спанак
- 200 г сирене фета
- 100 г кашкавал
- 100 г крема сирене
- 3 яйца
- ½ чаша газирана вода
- зехтин за намазване
Начин на приготвяне: Задушете спанака до омекване. Смесете го с натрошеното фета, настъргания кашкавал, крема сиренето и разбитите яйца. Вземете кори, намажете ги със зехтин, сложете от плънката и навийте на руло. Подредете в намазнена тава. Повторете с останалите кори и плънка. Полейте с газираната вода и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
3. Лучник с коприва
Вкусен пай, съчетаващ аромата на лук и полезните свойства на копривата.
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 1 пакетче суха мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 250 мл топла вода
- 3 с.л. олио
- 2 глави лук, нарязани на тънки полумесеци
- 200 г прясна коприва
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Задушете лука до златисто, добавете копривата и гответе до омекване. Овкусете със сол и пипер. Замесете тесто от брашното, маята, солта, захарта, водата и олиото. Оставете да втаса. Разделете на две части, разточете кори. В тава поставете едната кора, разпределете плънката и покрийте с втората кора. Запечатайте краищата и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути.
Виж още: Какво не се прави на Цветница
4. Панирана бяла риба с чесън
Лека и вкусна рибна рецепта, подходяща за празничния ден, особено ако се спазва разрешената консумация на риба.
Необходими продукти:
- 4 филета от бяла риба (пангасиус, хек или мерлуза)
- 2 яйца
- ½ чаша брашно
- ½ чаша галета
- 2 скилидки чесън
- сол, черен пипер
- олио за пържене
Начин на приготвяне: Овкусете рибата със сол, пипер и счукан чесън. Оваляйте всяко филе последователно в брашно, разбити яйца и галета. Изпържете в сгорещено олио до златисто. Сервирайте с гарнитура от картофено пюре или свежа салата.
6. Сладък кекс със сушени плодове и орехи
Лек и ароматен десерт за завършек на празничната трапеза.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар
- ½ ч.ч. олио
- 1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода
- 2 ч.ч. брашно
- ½ ч.ч. нарязани сушени плодове
- ½ ч.ч. смлени орехи
- ванилия
Начин на приготвяне: Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, млякото със содата и брашното. Разбъркайте добре, добавете плодовете, орехите и ванилията. Изсипете в намазнена форма и печете на 180 градуса за около 40 минути.
7. Картофени кюфтета с билки и зелен лук
Вкусно и засищащо постно ястие, идеално за пролетната трапеза.
Необходими продукти за картофени кюфтета на фурна или пържени:
- 5-6 средно големи картофа
- 2 стръка пресен лук
- 1 скилидка чесън (по избор)
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- сол, черен пипер
- Магданоз, джоджен или друга свежа билка
- олио за пържене
Начин на приготвяне: Сварете картофите, обелете ги и намачкайте. Добавете ситно нарязания лук, чесън, подправките и брашното. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Оформете кюфтета, оваляйте в брашно и изпържете в сгорещено олио до златисто. Подходящи са и за печене във фурна за по-лек вариант. Сервират се топли със зелена салата. Може и да ги опечете, ако предпочитате по-малко мазнина в диетата си.,
Цветница съчетава празничен дух и пролетно настроение. Ястията за този ден могат да бъдат вкусни, традиционни и в същото време подходящи за пост. Може да изберете риба, зеленчуци или печива… важното е трапезата да бъде споделена с близки хора и с усещане за топлота.
Виж още: Пожелания за Цветница