11.8 C
София
петък, 18 април, 2025

​7 примерни ястия за празничната трапеза на Цветница

Цветница е един от най-обичаните пролетни празници в България, отбелязван в неделята преди Великден.

Традиционно на този ден се разрешава консумацията на риба, докато останалите ястия остават постни.

Но какво се готви на Цветница, така че едновременно да спазим традициите и да поднесем нещо вкусно и приятно за сетивата? Представяме ви седем подходящи ястия, които да приготвите за празничната трапеза.

1. Салата с нахут, рукола и риба тон

Тази свежа салата комбинира протеини и витамини, идеална за пролетния сезон.​

Необходими продукти:

  • 1 консерва риба тон​
  • 1 чаша сварен нахут​
  • шепа рукола​
  • чери домати, нарязани на половинки​
  • зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус​

Начин на приготвяне: Смесете всички съставки в купа, овкусете със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и сервирайте.​

2. Баница със спанак и три вида сирене

Традиционна баница с пролетен привкус, обогатена с различни сирена.​

Необходими продукти:

  • 500 г кори за баница​
  • 300 г пресен спанак​
  • 200 г сирене фета​
  • 100 г кашкавал​
  • 100 г крема сирене​
  • 3 яйца​
  • ½ чаша газирана вода​
  • зехтин за намазване​

Начин на приготвяне: Задушете спанака до омекване. Смесете го с натрошеното фета, настъргания кашкавал, крема сиренето и разбитите яйца. Вземете кори, намажете ги със зехтин, сложете от плънката и навийте на руло. Подредете в намазнена тава. Повторете с останалите кори и плънка. Полейте с газираната вода и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

3. Лучник с коприва

Вкусен пай, съчетаващ аромата на лук и полезните свойства на копривата.​

Необходими продукти:

  • 500 г брашно​
  • 1 пакетче суха мая​
  • 1 ч.л. сол​
  • 1 ч.л. захар​
  • 250 мл топла вода​
  • 3 с.л. олио​
  • 2 глави лук, нарязани на тънки полумесеци​
  • 200 г прясна коприва​
  • сол и черен пипер на вкус​

Начин на приготвяне: Задушете лука до златисто, добавете копривата и гответе до омекване. Овкусете със сол и пипер. Замесете тесто от брашното, маята, солта, захарта, водата и олиото. Оставете да втаса. Разделете на две части, разточете кори. В тава поставете едната кора, разпределете плънката и покрийте с втората кора. Запечатайте краищата и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути.​

Виж още: Какво не се прави на Цветница

4. Панирана бяла риба с чесън

Лека и вкусна рибна рецепта, подходяща за празничния ден, особено ако се спазва разрешената консумация на риба.

Необходими продукти:

  • 4 филета от бяла риба (пангасиус, хек или мерлуза)
  • 2 яйца
  • ½ чаша брашно
  • ½ чаша галета
  • 2 скилидки чесън
  • сол, черен пипер
  • олио за пържене

Начин на приготвяне: Овкусете рибата със сол, пипер и счукан чесън. Оваляйте всяко филе последователно в брашно, разбити яйца и галета. Изпържете в сгорещено олио до златисто. Сервирайте с гарнитура от картофено пюре или свежа салата.

6. Сладък кекс със сушени плодове и орехи

Лек и ароматен десерт за завършек на празничната трапеза.

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • ½ ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода
  • 2 ч.ч. брашно
  • ½ ч.ч. нарязани сушени плодове
  • ½ ч.ч. смлени орехи
  • ванилия

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, млякото със содата и брашното. Разбъркайте добре, добавете плодовете, орехите и ванилията. Изсипете в намазнена форма и печете на 180 градуса за около 40 минути.

7. Картофени кюфтета с билки и зелен лук

Вкусно и засищащо постно ястие, идеално за пролетната трапеза.

Необходими продукти за картофени кюфтета на фурна или пържени:

  • 5-6 средно големи картофа
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 скилидка чесън (по избор)
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол, черен пипер
  • Магданоз, джоджен или друга свежа билка
  • олио за пържене

Начин на приготвяне: Сварете картофите, обелете ги и намачкайте. Добавете ситно нарязания лук, чесън, подправките и брашното. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Оформете кюфтета, оваляйте в брашно и изпържете в сгорещено олио до златисто. Подходящи са и за печене във фурна за по-лек вариант. Сервират се топли със зелена салата. Може и да ги опечете, ако предпочитате по-малко мазнина в диетата си.,

Цветница съчетава празничен дух и пролетно настроение. Ястията за този ден могат да бъдат вкусни, традиционни и в същото време подходящи за пост. Може да изберете риба, зеленчуци или печива… важното е трапезата да бъде споделена с близки хора и с усещане за топлота.

Виж още: Пожелания за Цветница

Още от категорията
Последни