11 C
София
неделя, 16 ноември, 2025

Чушки бюрек на фурна

Рецептата за чушки бюрек на фурна се по-лека от класическия вариант, при който се пържат. Този начин на приготвяне запазва всички вкусови качества на ястието, но го прави по-здравословно и диетично.

Във фурната чушките се готвят равномерно, без да се напояват с излишна мазнина, а пълнежът остава сочен и ароматен.

Получава се балансирано ястие, което може да се сервира както самостоятелно, така и като гарнитура. Подходящо е за вегетарианци, но и за всеки, който иска да се наслади на традиционна рецепта в по-здравословен вариант.

Необходими продукти за приготвяне на чушки бюрек на фурна

  • 8 броя червени печени чушки
  • 300 г сирене
  • 3 броя яйца
  • 3 супени лъжици брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 20 г масло
  • щипка черен пипер
  • щипка червен пипер (по желание)
  • сол при нужда
  • олио за намазване на тавата

Традиционни пълнени чушки

Начин на приготвяне на чушки бюрек на фурна​​

Изпечете чушките, след което ги обелете лесно и ги оставете да се отцедят. В дълбока купа натрошете сиренето с вилица и добавете двете яйца и ги разбъркайте до получаване на къста каша.

С помощта на малка лъжица напълнете внимателно всяка чушка, като не ги препълвате, защото при печенето плънката леко ще се раздуе. Подредете ги една до друга в предварително намазана с олио тава.

В отделен съд разбийте прясното мляко, киселото мляко и брашното, подправете с черен пипер и щипка сол и залейте чушките равномерно с получената смес.

Поставете тавата в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете около 30 минути, докато заливката стегне и придобие приятен златист цвят.

Виж още: Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Извадете ястието и го оставете да си почине за 10-15 минути, преди да сервиране, за да може пълнежа да се постегне.

Приготвени на фурна, чушки бюрек са предпочитан вариант на класическата рецепта, защото, вместо да се пържат и да поемат излишна мазнина, те отново стават вкусни, но по един по-здравословен и диетичен начин.

Съчетанието на печени чушки, сирене и яйца създава балансиран вкус, а плънката остава мека и сочна. Ястието може да се сервира веднага след изваждане от фурната, но запазва добър вкус и при повторно затопляне.

Виж още: Бабините пълнени чушки

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни