Те не са просто чушки, те са чорбаджийски, те са с характер, натура и спомен за стари трапези, коагато бурканът с туршия не просто стоеше на масата, а беше възможност.
Консервираните чорбаджийски чушки са част от онова време, което с умиление ни връща назад в годините.
Ето как да ги приготвите така, че да останат хрупкави, с приятен вкус, без варене, с дълга трайност и с непоклатимо присъствие на зимната трапеза.
Необходими продукти за около 6 буркана с чорбаджийски чушки от 800 мл
- 2-2,5 кг пресни чушлета сорт Чорбаджийски
На всеки буркан се слага:
- 4 супени лъжици оцет
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- скилидки чесън (по желание)
- кервиз (целина)
- чисти буркани и капачки
Приготвяне на чорбаджийски чушки в буркани
Не всеки пипер заслужава да бъде затворен в буркан. За тази рецепта изберете средно големи чушлета с гладка повърхност и с остри връхчета. Важно е да не са наранени или презрели. Пиперът трябва да е свеж и като се стисне, да се чува онова лкеко хрупане.
Измийте обилно с вода, без да махате целите дръжки, а само до върха и с вилица направете по 2-3 леки набождания на всяка чушка, за да може маринатата да проникне по-леснмо в плод.
Наредете чушките в бурканите и във всеки добавете по 4 с.л. оцет, по една от захарта и солта и чесън и целина по желание.
След нареждане, налейте вода до 1 см под ръба на стъклото и ако има балончета, леко разклатете и затворете плътно с капачки.
Ако ще консумирате чушките в рамките на 3-4 месеца, по-добре да ги съхранявате в хладилник. В този случай е добре да приготвите топла марината, която се прави, като се загрява на котлона равно количество оцет, вода, и се разтварят в нея солта и захарта.
Стерилизация (за цяла зима и повече)
За да удължите срока им на годност поставете бурканите в голяма тенджера с вода (с парче надупчен картон на дъното), така че водата да ги покрива напълно. Варете 10 минути след кипване на водата, след което ги извадете и обърнете с капачките надолу до пълно охлаждане.
Виж още: Пукани люти чушки
Сервиране и идеи за употреба
Тези чорбаджийски чушки в буркани са истинско съкровище на зимната трапеза. Те са перфектно допълнение към:
- боб и леща;
- пълнени чушки или сарми;
- печено месо или колбаси;
- всеки тип яхния.
Или просто ги нарежете ги наедро, залейте със зехтин и малко оцет, и получавате салата, която събужда апетита.
Тази рецепта няма нужда от аспирин или консерванти, всичко нужно ни го дава градината и обикновените кухненски подправки.
Затова, когато дойде август, не пропускайте да се снабдите с тези огнени чушлета. Наредете ги в буркани и ги затворете не само с капачка, а с идея, че всяка зима има нужда от малко пиперлив характер и много домашна топлина.
Виж още: Маринован чесън в буркани

