Варианта за царска туршия с мед е истинска перла сред зимните заготовки, отличаваща се със своя аромат и перфектен баланс между кисело и сладко.
Медът в нея придава изключителна мекота и благороден вкус на зеленчуците, а освен това замества бялата захар, което я прави по-здравословен варинат.
Приготвена по тази рецепта, тя заслужено носи царското си име и трябва да присъства във всеки дом, където истинският вкус е приоритет.
Необходими продукти за царска туршия с мед
- карфиол
- моркови
- червени камби
- зеле и зелени домати по желание
- 1 връзка целина, листа и стебла
За марината:
- 1 ч.ч. оцет
- 1 ч.ч. мед
- 5 ч.ч. вода
- 1 с.л. сол с връх сол
- туршия
Начин на приготвяне на царска туршия с мед
Карфиолът се разделя на розички, морковите се нарязват на кръгчета, а камбите се режат като за салата. Ако слагате домати и зеле, се режат на едри парчета.
Подреждате зеленчуците плътно в предварително измити буркани, като между тях добавяте целина. Може да разпределите цветовете на зеленчуците красиво, защото тази туршия трябва да стане не само вкусна, но и апетитна на вид.
В отделна тенджера пригответе маринатата. В нея се смесват водата, оцетът, солта, и медът и се разбърква съставките се разтворят напълно.
Залейте зеленчуците с маринатата, малко под тъба на стъклото, сложете един стрък целина с листа най-отгоре и затворете бурканите плътно с капачки.
Виж още: Туршия от карфиол
След около 2 седмици туршията ще започне да придобива своя характерен вкус и е готова за опитване.
Може да сервирате готовата медена царска туршия като гарнитура към основни ястия, месо или риба, но тя е също така е идеално мезе за чаша ракия.
Ако тази туршия с мед си има тайна, то тя се крие в точния баланс на захарта, солта и оцета, затова бъдете внимателни в съотношението на пропорциите.
Виж още: Туршия от камби, моркови и карфиол
снимка: личен архив

