Царската туршия в бидон съчетава плюсовете на големия съд, контрола върху подредените слоеве зеленчуци и равномерното им осоляване със саламурата.
Но за да получите туршия, която запазва хрупкавостта, ароматите и баланса между кисело и солено, трябва да знаете някои тънкости и методи, които са се доказали поколения назад.
В тази рецепта ще намерите пълно описание как да приготвите тази величествена туршия, с всички трикове, съвети и предупреждения, така че зимнината ви да се превърне в ценна зимнина.
Необходими продукти за царска туршия в бидон
- 3 кг карфиол
- 2 кг камби
- 2 кг моркови
- 500 г бяло зеле Кьосе
- 500 г зелени домати
- 1 бр целина (корен, стебла, листа)
- 1 ябълка
- вишневи листа по желание
За саламура
- 5 литра вода
- 150 гр едра сол
Виж още » Царска туршия без варене
Приготвяне на царска туршия в бидон
Подберете само твърди, здрави, неповредени зеленчуци. Карфиолът се разделя на по-големи розички, морковите се ползват цели или се разрязват на две, камбите се почистват от дръжките и може да се надупчат с вилица (за по-добро проникване на саламурата).
Зелените домати се дупчат по желание и се слагат цели, а зелето се нарязва на по-едри парчета. Коренът от целина се реже на кубчета или на осминики, а стеблата с листата се добавят цели. Ябълката се измива, не се бели и се реже на кубчета.
Бидонът се почиства и изплаква, като на дъното се поставя малко корен от целина, и няколко парченца ябълка. Ако имате вишневи листа, може да добавите и тях.
Виж още: Царска туршия без варене и без аспирин в буркани
Подредете зеленчуците на слоеве, като между тях сложите още корен от целина и абълка. Редувайте, докато бидонът се напълни, като оставите около 5-7 см. свободно място до ръба, за да може саламурата да покрие всички части.
Не натъпквайте бидона, зеленчуците имат нужда от пространство, за да циркулира саламурата. Добаете най-отгоре стебла с листа от целина и сложете чиния с тежест или решетка, за да държите зеленчуците под течността по време на ферментацията.
В подходящ съд подгответе саламурата като сложите 30 гр сол за всеки 1 литър вода, и рабъркайте докато солта се разтвори. Залейте туршията в бидона с приготвената саламура, така че всички зеленчуци да са покрити.
Виж още: Кисело зеле в бидон
Оставете бидона на стайна температура за около 24 часа, за по-бързо започване на ферментацията, след което преместете съда на по-хладно място с температура под 15 градуса, най-добре около 8-12 градуса.
През първите 1-2 седмици е препоръчително да претакате туршията ежедневно. Ферментацията продължава около 2 седмици, в зависи от температурата и солеността на разтвора.
След като туршията втаса, може да я пресечете с 0,5 до 1 гр калиев сорбат на литър саламура или да добавите още сол, за да се подтиснат по-нататъшните ферментационни процеси.
Виж още: Класическа туршия
Така приготвената царска туршия в бидон се съчетава отлично с месо, зимни ястия или просто като мезе към аперитив на трапезата.
Полезни съвети и често допускани грешки
- Не натъпквайте прекалено плътно зеленчуците;
- Не използвайте гореща саламура, тя може да развалис суровата туршия;
- Претакайте редовно първите 10 дена, особено ако бидонът е голям, така ще избегнете застой на соления разтрор;
- Проверявайте за омекнали части от зеленчука, това означава, че може да има гнилостни процеси.
Тази царска туршия в бидон ще бъде вашата гордост, когато я поднесете на трапезата, а на вкус няма развна сред всики други туршии, стига да я приготвите правилно. Успех!
Виж още: Туршия от камби
снимка: личен архив

