12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Хрупкава царска туршия

За да направите хрупкава царска туршия, чиито зеленчуци да се запазят стегнати и да хрускат при опитване, но в същото време да са ферментирали и с приятно кисел вкус, е важно да се спазят само 2 препоръки.

Ето как да я направите в няколко лесни стъпки, без излишна суета, без стерилизация на бурканите (варене) и без да приготвяте топла марината.

Туршията става най-хрупкава, по метода на студеното мариноване или в саламура в 3 литрови буркани или в бидон, само със сол и вода.

Необходими продукти 

За туршията

  • 2 кг карфиол
  • 1 кг месести камби
  • 1 кг моркови
  • 1 кг зелени домати по желание
  • зеле (по желание)
  • 1 връзка целина (листа);

За марината

  • 80-100 мл оцет или до долната резка на буркана
  • 4 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • вода

* количеството на съставките за марината са за 1 буркан от 720 мл или 800 мл.

Царска туршия с аспирин

Начин на приготвяне на хрупкава царска туршия

Нарежете морковите на колелца, камбите на едри парчета, а карфиола разделете на малки розетки. Зелените домати се режат като за салата, а зелето се реже на едри парчета. В голяма купа смесете всички зеленчуци, като ги разбъркате с ръце, за да се разпределят равномерно.

За да направите туршията хрупкава, трябва използвате студена марината, това е първата препоръка. Подгответе бурканите и на всеки буркан добавете оцет, сол и захра, разклатете няколко пъти и напълнете с предварително разбърканите зеленчуци.

Най-отгоре сложете клонка целина и налейте вода малко под горния ръб на буркана. За да стане още по-хрупкава туршията и да се запази по-дълго време, добавете 1 гр салицилова киселина на всеки буркан (може да се намери по аптеките), това е втората препоръка.

Виж още: Царска туршия без варене и без аспирин

Затворете плътно с капачки и обърнете бурканите с гърлото надолу. Правете това 2-3 пъти през първия и втория ден, докат сухите съставки напълно се разтворят, след което ги преместете на хладно място.

Тази туршия е идеален спътник на месни ястия, боб чорба, класическа леща или дори като мезе към домашна ракия.

Полезни съвети

  • използвайте само твърди и свежи зеленчуци, без загнили участъци;
  • добавете парченце хрян във всеки буркан за по-добро съхранение и допълнителен вкусов акцент;
  • за тази рецепта използвайте само студена марината.

Виж още: Царска туршия с мед

Готовата хрупкава царска туршия е съвършената зимнина, която съчетава толкова много зеленчуци и аромати в един не толкова голям буркан, който за сметка на това е удобен и под ръка по всяко време на годината.

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни