За да направите хрупкава царска туршия, чиито зеленчуци да се запазят стегнати и да хрускат при опитване, но в същото време да са ферментирали и с приятно кисел вкус, е важно да се спазят само 2 препоръки.
Ето как да я направите в няколко лесни стъпки, без излишна суета, без стерилизация на бурканите (варене) и без да приготвяте топла марината.
Туршията става най-хрупкава, по метода на студеното мариноване или в саламура в 3 литрови буркани или в бидон, само със сол и вода.
Необходими продукти
За туршията
- 2 кг карфиол
- 1 кг месести камби
- 1 кг моркови
- 1 кг зелени домати по желание
- зеле (по желание)
- 1 връзка целина (листа);
За марината
- 80-100 мл оцет или до долната резка на буркана
- 4 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- вода
* количеството на съставките за марината са за 1 буркан от 720 мл или 800 мл.
Начин на приготвяне на хрупкава царска туршия
Нарежете морковите на колелца, камбите на едри парчета, а карфиола разделете на малки розетки. Зелените домати се режат като за салата, а зелето се реже на едри парчета. В голяма купа смесете всички зеленчуци, като ги разбъркате с ръце, за да се разпределят равномерно.
За да направите туршията хрупкава, трябва използвате студена марината, това е първата препоръка. Подгответе бурканите и на всеки буркан добавете оцет, сол и захра, разклатете няколко пъти и напълнете с предварително разбърканите зеленчуци.
Най-отгоре сложете клонка целина и налейте вода малко под горния ръб на буркана. За да стане още по-хрупкава туршията и да се запази по-дълго време, добавете 1 гр салицилова киселина на всеки буркан (може да се намери по аптеките), това е втората препоръка.
Виж още: Царска туршия без варене и без аспирин
Затворете плътно с капачки и обърнете бурканите с гърлото надолу. Правете това 2-3 пъти през първия и втория ден, докат сухите съставки напълно се разтворят, след което ги преместете на хладно място.
Тази туршия е идеален спътник на месни ястия, боб чорба, класическа леща или дори като мезе към домашна ракия.
Полезни съвети
- използвайте само твърди и свежи зеленчуци, без загнили участъци;
- добавете парченце хрян във всеки буркан за по-добро съхранение и допълнителен вкусов акцент;
- за тази рецепта използвайте само студена марината.
Виж още: Царска туршия с мед
Готовата хрупкава царска туршия е съвършената зимнина, която съчетава толкова много зеленчуци и аромати в един не толкова голям буркан, който за сметка на това е удобен и под ръка по всяко време на годината.
снимка: личен архив

