12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Тюрлюгювеч

Когато слънцето започне да се спуска по-ниско към хоризонта, а зеленчуковите градини ни даряват с най-богатото си изобилие, настъпва онзи особен момент от годината, в който лятото се запечатва в гърне.

Сред всички други, ястието тюрлюгювеч се отличава с особена щедрост, не само към вкусовете, но и към продукти. Нищо не се пилее, нищо не се похабява, всеки зеленчук намира своето място и роля в тази пъстра симфония.

Необходими продукти за 6 порции Тюрлюгювеч

  • 2 патладжана
  • 2 тиквички
  • 2 моркова
  • 1 голяма глава лук
  • 3-4 картофа
  • 2 червени чушки
  • 2 зелени чушки
  • 4 добре узрели домата (или 400 мл. доматено пюре)
  • 4 скилидки чесън
  • 100 мл. олио
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 дафинов лист (по желание)
  • 1 ч.л. захар
  • за месен вариант по желание – 600 гр. месо по избор

Начин на приготвяне на Тюрлюгювеч

Първата и най-важна стъпка при приготвянето на гювеча е изборът на пресни и качествени зеленчуци.

Патладжаните се нарязват на кубчета и се поръсват със сол, за да се отстрани горчивината. Оставят се да престоят около 30 минути, след което се изплакват добре и се подсушават.

Тиквичките, картофите, морковите и чушките също се нарязват на едри кубчета, за да запазят структурата си при печене. Лукът се реже на полумесеци, а чесънът се накълцва на ситно. Доматите се обелват и настъргват, ако не се използва готово пюре.

Лятна манджа

В дълбок тиган или тенджера се загрява половината от мазнината. В нея се запържва нарязаното месо (ако правите месен вариант) до златист цвят. Добавя се лукът, след това морковите и чесънът. Всичко се задушава за около 10 минути, като се разбърква периодично.

Добавят се червеният пипер, сол, черен пипер и дафиновият лист. Ако се използват пресни домати, те се добавят на този етап, за да се сготвят заедно с месото.

В дълбок глинен съд (гювеч) или тава се подреждат всички зеленчуци – картофите, тиквичките, патладжаните и чушките. Към тях се добавя задушеното месо със соса.

Най-отгоре се заливат с останалото доматено пюре и се поливат с олио. Добавя се 1/2 ч.ч. топла вода, ако сместа е гъста. Покрива се с капак и се поставя в студена фурна.

Ястието се пече на 180 градуса за около 1 час и 30 минути, след което капакът се маха и се допича още 20 минути, за да се запече отгоре и да остане с леко коричка. Готовността се проверява с вилица, когато картофите и месото са напълно омекнали, гювечът е готов.

Виж още: Огретен с тиквички

Вариации, съвети и гарниране

Гювеча се сервира топъл, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Безмесен тюрлюгювеч – ако предпочитате постна храна, месото не се добавя. Тогава добавете още един патладжан или тиквичка за по-богат вкус.

С бакла или грах – някои традиционни рецепти включват и зелен фасул или бакла. Те се добавят заедно с другите зеленчуци преди печенето.

Сушени подправки – чубрица, риган или мащерка могат да обогатят ястието, ако се използват умерено.

За по-бърза версия – всички продукти могат да се приготвят и в тенджера под налягане, но се губи част от автентичния вкус на гювеча при печене.

Тюрлюгювеч е уникална гозба, която напомня че за доброто ядене не е нужно нещо сложно, за да бъде вкусно и пълноценно.

Ако никога не сте го приготвяли, направете го поне веднъж в годината, когато пазарите са пълни с изобилие от зеленчуци, а душата търси нещо истинско. Гювечът ще ви отговори с аромат, с вкус и с неподправен дъх на лято.

Виж още: Лятна манджа с чушки

Още от категорията
Последни