Когато слънцето започне да се спуска по-ниско към хоризонта, а зеленчуковите градини ни даряват с най-богатото си изобилие, настъпва онзи особен момент от годината, в който лятото се запечатва в гърне.
Сред всички други, ястието тюрлюгювеч се отличава с особена щедрост, не само към вкусовете, но и към продукти. Нищо не се пилее, нищо не се похабява, всеки зеленчук намира своето място и роля в тази пъстра симфония.
Необходими продукти за 6 порции Тюрлюгювеч
- 2 патладжана
- 2 тиквички
- 2 моркова
- 1 голяма глава лук
- 3-4 картофа
- 2 червени чушки
- 2 зелени чушки
- 4 добре узрели домата (или 400 мл. доматено пюре)
- 4 скилидки чесън
- 100 мл. олио
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- 1 дафинов лист (по желание)
- 1 ч.л. захар
- за месен вариант по желание – 600 гр. месо по избор
Начин на приготвяне на Тюрлюгювеч
Първата и най-важна стъпка при приготвянето на гювеча е изборът на пресни и качествени зеленчуци.
Патладжаните се нарязват на кубчета и се поръсват със сол, за да се отстрани горчивината. Оставят се да престоят около 30 минути, след което се изплакват добре и се подсушават.
Тиквичките, картофите, морковите и чушките също се нарязват на едри кубчета, за да запазят структурата си при печене. Лукът се реже на полумесеци, а чесънът се накълцва на ситно. Доматите се обелват и настъргват, ако не се използва готово пюре.
В дълбок тиган или тенджера се загрява половината от мазнината. В нея се запържва нарязаното месо (ако правите месен вариант) до златист цвят. Добавя се лукът, след това морковите и чесънът. Всичко се задушава за около 10 минути, като се разбърква периодично.
Добавят се червеният пипер, сол, черен пипер и дафиновият лист. Ако се използват пресни домати, те се добавят на този етап, за да се сготвят заедно с месото.
В дълбок глинен съд (гювеч) или тава се подреждат всички зеленчуци – картофите, тиквичките, патладжаните и чушките. Към тях се добавя задушеното месо със соса.
Най-отгоре се заливат с останалото доматено пюре и се поливат с олио. Добавя се 1/2 ч.ч. топла вода, ако сместа е гъста. Покрива се с капак и се поставя в студена фурна.
Ястието се пече на 180 градуса за около 1 час и 30 минути, след което капакът се маха и се допича още 20 минути, за да се запече отгоре и да остане с леко коричка. Готовността се проверява с вилица, когато картофите и месото са напълно омекнали, гювечът е готов.
Виж още: Огретен с тиквички
Вариации, съвети и гарниране
Гювеча се сервира топъл, поръсен със ситно нарязан магданоз.
Безмесен тюрлюгювеч – ако предпочитате постна храна, месото не се добавя. Тогава добавете още един патладжан или тиквичка за по-богат вкус.
С бакла или грах – някои традиционни рецепти включват и зелен фасул или бакла. Те се добавят заедно с другите зеленчуци преди печенето.
Сушени подправки – чубрица, риган или мащерка могат да обогатят ястието, ако се използват умерено.
За по-бърза версия – всички продукти могат да се приготвят и в тенджера под налягане, но се губи част от автентичния вкус на гювеча при печене.
Тюрлюгювеч е уникална гозба, която напомня че за доброто ядене не е нужно нещо сложно, за да бъде вкусно и пълноценно.
Ако никога не сте го приготвяли, направете го поне веднъж в годината, когато пазарите са пълни с изобилие от зеленчуци, а душата търси нещо истинско. Гювечът ще ви отговори с аромат, с вкус и с неподправен дъх на лято.
Виж още: Лятна манджа с чушки

