Туршията от моркови е един от най-лесните начини за съхранение на този кореноплоден зеленчук през студените месеци и да съхраните полезните й качества за зимата.
Този метод на консервиране позволява морковите да останат хрупкави, а при правилно приготвяне придобиват приятно кисел вкус.
Правилното съотношение на подправки и марината е важно за крайния резултат и за по-дълготрайното съхранени без загуба на вкус и качество.
Необходими продукти за туршия от моркови
- 2 кг моркови
- 1 глава чесън
- стръкове целина
- 1 ч.л. синапено семе
- 1 ч.л. копър на семена
За марината:
- около 1 л вода
- 200 мл оцет
- 30 г сол
- 1 с.л. захар (по желание)
Начин на приготвяне на туршия от моркови
Подберете здрави, хрупкави и свежи моркови, измийте ги и почистете от пръст, след което подрежете връхчето и „дупето“ на моркова. Морковите ще се ползват цели, затова не ги режете.
Чесънът се обелва и скилидките се ползват цели, а целината се добавя най-огоре на буркана.
В голяма тенджера сипете водата, оцета, добавете солта, захарта и подправките и кипнете разтвора до пълното разтваряне на сухите съставки, след което отнемете от котлона.
Виж още: Бърза туршия с карфиол и моркови
Подгответе бурканите и във всеки поставете по няколко скилидки чесън на дъното. Наредете морковите плътно, сложете най-отгоре клонка целина и залейте с вече приготвената марината.
Бурканите се затварят веднага с капачки и се обръщат с дъното нагоре докато се охладят. Това е традиционен трик, който помага за по-доброто вакуумиране. По тази рецепта, туршията не се стерилизира.
Виж още: Как да запазим морковите свежи
Полезни съвети:
- винаги използвайте свежи и ненаранени или загнили моркови, за да избегнете риск от разваляне на зеленчука;
- за по-богат вкус може да добавите парченца корен от целина и няколко розички карфиол;
- съхранявайте бурканите на тъмно и хладно място, за да запазите туршията свежа и ароматна за по-дълго време.
Виж още: Мариновани моркови
Готовата туршия от моркови е ценна зимнина, която може да ползвате за разядка, за мезе или за класическа руска салата, която често се приготвя по коледните и новогодишните празниции.
снимка: личен архив

