12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Туршия от моркови

Туршията от моркови е един от най-лесните начини за съхранение на този кореноплоден зеленчук през студените месеци и да съхраните полезните й качества за зимата.

Този метод на консервиране позволява морковите да останат хрупкави, а при правилно приготвяне придобиват приятно кисел вкус.

Правилното съотношение на подправки и марината е важно за крайния резултат и за по-дълготрайното съхранени без загуба на вкус и качество.

Необходими продукти за туршия от моркови

  • 2 кг моркови
  • 1 глава чесън
  • стръкове целина
  • 1 ч.л. синапено семе
  • 1 ч.л. копър на семена

За марината:

  • около 1 л вода
  • 200 мл оцет
  • 30 г сол
  • 1 с.л. захар (по желание)

Парена туршия с моркови и зеле

Начин на приготвяне на туршия от моркови

Подберете здрави, хрупкави и свежи моркови, измийте ги и почистете от пръст, след което подрежете връхчето и „дупето“ на моркова. Морковите ще се ползват цели, затова не ги режете.

Чесънът се обелва и скилидките се ползват цели, а целината се добавя най-огоре на буркана.

В голяма тенджера сипете водата, оцета, добавете солта, захарта и подправките и кипнете разтвора до пълното разтваряне на сухите съставки, след което отнемете от котлона.

Виж още: Бърза туршия с карфиол и моркови

Подгответе бурканите и във всеки поставете по няколко скилидки чесън на дъното. Наредете морковите плътно, сложете най-отгоре клонка целина и залейте с вече приготвената марината.

Бурканите се затварят веднага с капачки и се обръщат с дъното нагоре докато се охладят. Това е традиционен трик, който помага за по-доброто вакуумиране. По тази рецепта, туршията не се стерилизира.

Виж още: Как да запазим морковите свежи

Полезни съвети:

  • винаги използвайте свежи и ненаранени или загнили моркови, за да избегнете риск от разваляне на зеленчука;
  • за по-богат вкус може да добавите парченца корен от целина и няколко розички карфиол;
  • съхранявайте бурканите на тъмно и хладно място, за да запазите туршията свежа и ароматна за по-дълго време.

Виж още: Мариновани моркови

Готовата туршия от моркови е ценна зимнина, която може да ползвате за разядка, за мезе или за класическа руска салата, която често се приготвя по коледните и новогодишните празниции.

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни