12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Туршия от карфиол

В българската кухня туршията винаги е била на почит, а карфиолът остава един от най-предпочитаните зеленчуци при нейното приготвяне.

Белите му розетки, пропити с ароматни подправки, могат да придадат уникално усещане на киселото мезе.

Не си търсете извинения, а пригответе тази рецепта, защото всички знаем, че от царската туршия, най-бързо свършва точно карфиола 🙂

Необходими продукти за един трилитров буркан с туршия от карфиол

  • 1 голяма глава карфиол (около 1,5 кг)
  • 2 моркова
  • 3 с.л. сол
  • 8 с.л. захар
  • 1/4 връзка целина
  • 200 мл оцет
  • 2 г салицилова киселина
  • вода

Начин на приготвяне на туршия от карфиол

Започнете с измиване на карфиола и разделянето му на малки розички, които да бъдат удобни за консумация и подреждане в буркана. Морковите се почистват и се режат на две или на три части напреко.

На дъното на 3-литров буркан добавете оцет до долната резка или приблизително 200-250 мл. Сложете захарта и солта и разклатете. След това започнете с подреждането на карфиола, като между редовете слагате парчета морков и малко целина.

Царска туршия с аспирин

Когато бурканът е вече пълен, най-отгоре направете своеобразна запушалка от 2-3 клонки целина и сложете 2 грама салицилова киселина. По желание може да сложите платмасова капачка или да затворите плътно с винтова капачка.

Първите 1-2 дни разклащайте буркана за да може солта, захарта и киселината да се разтворят и да се разпределят равномерно в маринатата. След това преместете така приготвената туршия от карфиол в килер или на друго хладно място.

Виж още: Смесена туршия в бидон

Полезни съвети:

  • използвайте само здрави глави карфиол без повреди или загнили части, за да получите хрупкава и вкусна туршия;
  • оставете туршията да престои поне две седмици, преди да я опитате,  за да се развие пълния й вкус.

Туршията от цветно зеле е добре балансирана, благодарение на точното количетво съставки за марината, а вкусът е точно онзи, който повечето хора търсят – приятно сладко-кисело.

Виж още: Бърза туршия с карфиол и моркови

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни