В българската кухня туршията винаги е била на почит, а карфиолът остава един от най-предпочитаните зеленчуци при нейното приготвяне.
Белите му розетки, пропити с ароматни подправки, могат да придадат уникално усещане на киселото мезе.
Не си търсете извинения, а пригответе тази рецепта, защото всички знаем, че от царската туршия, най-бързо свършва точно карфиола 🙂
Необходими продукти за един трилитров буркан с туршия от карфиол
- 1 голяма глава карфиол (около 1,5 кг)
- 2 моркова
- 3 с.л. сол
- 8 с.л. захар
- 1/4 връзка целина
- 200 мл оцет
- 2 г салицилова киселина
- вода
Начин на приготвяне на туршия от карфиол
Започнете с измиване на карфиола и разделянето му на малки розички, които да бъдат удобни за консумация и подреждане в буркана. Морковите се почистват и се режат на две или на три части напреко.
На дъното на 3-литров буркан добавете оцет до долната резка или приблизително 200-250 мл. Сложете захарта и солта и разклатете. След това започнете с подреждането на карфиола, като между редовете слагате парчета морков и малко целина.
Когато бурканът е вече пълен, най-отгоре направете своеобразна запушалка от 2-3 клонки целина и сложете 2 грама салицилова киселина. По желание може да сложите платмасова капачка или да затворите плътно с винтова капачка.
Първите 1-2 дни разклащайте буркана за да може солта, захарта и киселината да се разтворят и да се разпределят равномерно в маринатата. След това преместете така приготвената туршия от карфиол в килер или на друго хладно място.
Виж още: Смесена туршия в бидон
Полезни съвети:
- използвайте само здрави глави карфиол без повреди или загнили части, за да получите хрупкава и вкусна туршия;
- оставете туршията да престои поне две седмици, преди да я опитате, за да се развие пълния й вкус.
Туршията от цветно зеле е добре балансирана, благодарение на точното количетво съставки за марината, а вкусът е точно онзи, който повечето хора търсят – приятно сладко-кисело.
Виж още: Бърза туршия с карфиол и моркови
снимка: личен архив

