12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Туршия от зеле

Приготвянето на туршия от зеле е един от предпочитаните начини за съхранение на този така ценен зеленчук през зимата.

Освен че се получава вкусна, тя е  изключително полезна и богата на витамини и пробиотици, които каляват здравето.

Зимнината от зелева туршия несъмнено е нещо, което няма да пропусне да ви предложи готова салата и разядка и в най-студените зимни вечери.

Необходими продукти

  • 1 зелка (около 3 кг)
  • 3 моркова
  • 2 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 2 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл оцет (6%)
  • 1 с.л. черен пипер на зърна
  • 1 литър вода

Кисело зеле в буркани без варене

Начин на приготвяне на туршия от зеле

Изберете свежа, плътна зелка, която да няма повредени листа. Отстранете външните, по-груби листа и я нарежете на едри парчета. Морковите обелете и настържете на едро ренде, а чушките измийте и нарежете на ленти.

В голям съд или в буркани започнете да редите предварително смесените зеленчуци и между всеки пласт слагайте по наколко зърна черен пипер. Когато бурканът се напълни, пригответе маринатата.

В тенджера смесете водата, оцета, захарта и солта. Загрейте течността сухите съставки се разтворят напълно, без да завира, достатъчно е само да се получи топъл разтвор.

Виж още: Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле

След това залейте зеленчуците в с готовата марината, така че всичко да бъде покрито. Затворете бурканите с капачки и ги преместете на по-хладно място.

След около 2 седмици туршията ще бъде готова за консумация, но ако я оставите още седмица, вкусът безспорно ще стане по-богат и балансиран.

Тази домашна туршия от зеле ще ви осигури естествен източник на витамини през студените месеци. Съчетава се чудесно с месни ястия и е идеалнa за разядка или за мезе към аперитива.

Виж още: Как да разпознаем зеле Кьосе

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни