Ако ви се иска да уловите аромата на лятото и да го запазите за зимата, то рецептата за туршия в 3 литров буркан е чудесен начин да направите това, защото включва най-различни зеленчуци.
Тя дава възможност да приготвите домашна зимнина, без да използвате големи съдове, но с всички преимущества на класическата туршия в бидон.
А бурканът от 3 литра е чудесен избор за семейство, достатъчно голям за да има разнообразие от зеленчуци, но не прекалено тежък и труден за съхранение.
Необходими продукти:
- 1 г камби
- 500 г моркови
- 500 г карфиол (розички)
- 500 г зелени домати
- 1 ябълка
- зеле по желание
- 150 г целина (стебла и листа)
За саламура:
- вода
- 40 г едра сол на 1 литър вода
Начин на приготвяне на туршия в 3 литров буркан
Камбите почистете от дръжките и ако са месести ги надупчете с вилица, същото направете и със зелените домати. Подрежете на морковите от двете страни, а карфиолът накъсайте на розички.
Ако ползвате бяло обикновено зеле, го нарежете на удобни парчета. Измийте и почистете ябълката, без да я белите и я нарежете на средно големи кубчета.
В дъното на буркана сложете целина, и няколко парченца ябълка. След това започнете да нареждате пластове камби, моркови, карфиол, доматии зеле, като между някои слоеве добавяте още от ябълката.
Оставете около 3-4 см в горния край на буркана свободни, за да може саламурата да покрие всичко и сложете стрък целина с листата.
Виж още: Солена туршия в трилитров буркан
В тенджера смесете водата и солта докато се разтвори напълно и залейте внимателно зеленчуците със саламурата, докато покрие всичко и похлупете с пластмасова или винотва.
Оставете буркана на стайна температура за около 1-2 дни за да започне по-бързо ферментацията, като го разклащайте и обръщате през няколко часа.
След този начален период преместете туршията на хладно място с температура под 15 градуса. Зеленчуците ще втасат след около 2 седмици, след което са готови за консумация.
Виж още: Сурова туршия в буркани
Ако омекнат прекалено много и времето е по-топло от очакваното може да я пресечете с калиев сорбат.
Полезни съвети и често допускани грешки:
- уверете се, че зеленчуците са здрави и без петна, защото повредени парчета развалят и останалите;
- не претъпквайте буркана, оставете място за газовете, които се отделят да изплуват;
- съхранявайте зимнината на стабилна, прохладна температура, резки колебания могат да повлияят вкуса или трайността.
- ако забележите сага (бяла покривка от плесен) то знайте, че това често е нормално при ферментационните процеси.
НЕ пропускайте да приготвите и тази класическа солена туршия
Така приготвената туршия в 3 литров буркан е практичен да съхраните зеленчука и да го превърнете в кисела зимнина за студените месеци.
Макар да изглежда лесно, за сполучлива туршия е нообходимо освен точната рецепта и правилните условия на съхранение и протичане на ферментацията, затова не пренебрегвайте тези важни условия. Успех!
снимка: личен архив

