Всяко домакинство има своя изпитана рецепта за туршии, но класическата туршия в бидон е онази, която не остарява с времето, естествена, ароматна и пълна с полезни ферменти.
Тази туршия е жив продукт, който диша, ферментира и се променя с времето, превръщайки суровите зеленчуци в хрупкава солена разядка.
Приготвя се, по естеството на съда, освен с повече на брой зеленчуци и по-различни по вид, което я прави още по-привлекателен избор за зимнина.
Необходими продукти за туршия в бидон
- моркови
- карфиол
- червени камби (месести)
- краставички
- зеле и бамя (по желание)
- 1-2 ябълки
- целина (корен, стебла и листа)
- вишневи листа
За саламура:
- 40 гр едра морска сол на всеки 1 литър вода
- преварена или престояла вода
* Забележка: коригирайте солта според вкусовите си предпочитания, но имайте предвид, че по-малко от 20 грама сол на литър може да доведе до прокисване на туршията. Ако решите да направите солеността в порядъка между 20 и 30 грама сол на литър (2-3% соленост), задължително пресечете туршията с 0,5 грама калиев сорбат на всеки 1 л вода.
Виж още: Туршия в бидо само със сол
Начин на приготвяне на туршия в бидон
Всички зеленчуци трябва да са пресни, твърди и без следи от наранявания. Морковите се измиват, карфиолът се изплаква и се накъсва на големи розички, камбите се почистват от дръжките и се ползват цели.
Ззелените домати и краставичките не се ражат, а само зелето, ако ще ползвате и се разполвява на удобни парчета. Ябълката не се бели и се реже на резени.
Всички зеленчуци се полват в целия си вид и блясък без да се режат, освен зелето и карфиола. Стеблата на целината и листата се оставят цели, а корена се нарязва на дребно.
Виж още: Солена туршия
На дъното на бидон поставете част от целината и започнете да редите зеленчуците на пластове, като между тях поставяйте парчета целина и ябълка.
Ако имате вишневи листа, може да добавите малко и от тях. Продължете така, докато бидонът се напълни, като оставите около 7-8 см свободно пространство до горния ръб.
В голям съд смесете едрата сол и разбъркайте докато се разтвори напълно, след което прецедете саламурата. Залейте зеленчуците така че да ги покриете с разсола и ги притиснете с чиния и камък отгоре или с лозови пръчки на кръст.
Първите 1-2 дни туршията трябва да престои на по-топло място (около 20 градуса) за да започнат ферментационните процеси по-бързо, след което се премества на място, където ще остане през зимата.
Виж още: Смесена туршия в бидон
Помещението трябва да е с температура между 0 и 12 градуса. Претака се 7-10 дни, а след 2 седмици е готова за опитване.
Първите дни, саламурата ще помътнее и ще започнат да излизат мехурчета, това е нормално и знак, че всичко е наред. След втасване, по желание се прави пресичане на туршията с добавка по ваш избор.
Така приготвената туршия в бидон съхранява естествените цветове и твърдост на зеленчуците, а вкусът е приятно кисело-солен, такъв какъвто трябва да бъде.
Виж още: Сурова туршия в бидон
снимка: личен архив

