Турският бюрек е добре познато ястие от ориенталската кухня, което ни спечелва с аромтна комбинацията от масло, сирене и фини кори, която трудно може да се опише с думи.
Ако искате не само да усетите, но и да опознаете вкусът на кухнята на нашата съседка, то този бюрек по турски е вашият билет, за това малко пътешествие.
Необходими продукти за турски бюрек с готови кори
- 500 г кори за баница)
- 80 мл олио
- 100 г масло
- 350 г сирене
- 2 с.л. кисело мляко;
- 1 ч.л. сода бикарбонат
За заливане:
- 3 яйца
- 200 мл прясно мляко
Приготвяне на турски бюрек с готови кори
Подгответе плънката, защото тя е определяща за приготвянето на добър и вкусен бюрек. В голяма купа натрошете сиренето, добавете яйцата и разбъркайте добре. Към тях прибавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата.
Разтопете маслото за да ви е под ръка, за намазване между корите. Подгответе тавата, като я намажете обилно с олио или използвайте хартия за печене.
Поставете първата кора и я намажете с ммасло, след което разпръснето малко, но равномерно от плънката. Повторете това с всички кори и по желание добавете и малко олио между корите, освен маслото.
Виж още: Баница със спанак и сирене
По желание може да разрежете бюрека а дълги правоъгълници, ромбове или квадрати, както ви харесва, след което излейте предварително приготвената залива от прясното мляко с яйцата.
Сложете тавата във фурната и печете на 180 градуса за около 40-45 минути, докато горната част стане златиста и апетитно хрупкава. След изпичането, оставете бюрека да се охлади преди да го сервирате.
Така приготвения турски бюрек с готови кори, освен вкусен е и много пухкав, което допълнително възбужда апетита.
Виж още: Зелник със спанак
снимка: 123RF

