15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Традиционна мусака: класическа рецепта

Три думи: Мусака, вкусна и универсална, това ястие е емблематично за българската кухня, а съчетанието от кайма и картофи е в такава симбиоза, че е просто ненадминато.

Всички знаем, че мусаката се приготвя най-често със свинска кайма, картофи и пухкава заливка от яйца с кисело мляко, като всяка домакиня има своята тайна за перфектния вкус.

Представяме ви нашата тайна и специфични тънкости в тази подробна рецепта за мусака, която приготвена по този начин, ще ви накара да искате да я правите още и още.

Необходими продукти за мусака (достатъчни за 6-8 порции):

За основата:

  • 1 кг. картофи
  • 500 гр. кайма (смес от свинско и телешко)
  • 1 голяма глава лук
  • 2 или 3 големи моркова
  • 2 средно големи домата или 200 грама доматено пюре
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол и черен пипер на вкус

За заливката:

  • 3 яйца (за по-жълт вкус)
  • 400 гр. кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер (за по-пухкава заливка)
  • щипка сол

Виж още: Турска мусака с патладжани

Приготвяне на мусака стъпка по стъпка

приготвяне на мусака

Обелете и нарежете картофите на малки кубчета (приблизително около 1 см), лука нарежете на ситно а морковите настържете (може и на малки кубченца).

Ако използвате пресни домати, обелете и настържете и тях, а ако ползвате доматено пюре си го подгответе в готовност.

В дълбок тиган загрейте олиото и задушете лука и морковите до омекване. Добавете каймата и гответе, докато се раздроби и промени цвета си.

Прибавете настърганите домати или доматеното пюре и гответе още 5-7 минути, докато течността се изпари. Овкусете с червен пипер, чубрица, сол и черен пипер.

В голяма купа смесете нарязаните картофи с плънката от кайма и зеленчуци и разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно съставките.

Прехвърлете сместа в намазнена тава и залейте с около 200 мл. топла вода. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути, докато картофите омекнат.

мусака

За най-пухкавата заливка: В купа разбийте яйцата с киселото мляко, брашното, бакпулвера и щипка сол. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

Извадете тавата от фурната и равномерно разпределете заливката върху мусаката. Върнете във фурната и печете още 15-20 минути, докато заливката придобие златист цвят.

Съвети за сервиране на мусака:

мусака

Мусаката се сервира топла, гарнирана с няколко лъжици кисело мляко и поръсена с пресен магданоз. Това ястие е идеално за обяд или вечеря и се съчетава добре със свежа зелена салата.

Класическата мусака е от тези ястия, които със съвсем обикновени съставки постигат този ненадминат богат вкус, който ни приганва да си сложим още една порция. Следвайки тази рецепта, със сигурност ще я приготвите така че да се изявите като истински кулинар!

Виж още: Картофени кюфтета на фурна

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни