Три думи: Мусака, вкусна и универсална, това ястие е емблематично за българската кухня, а съчетанието от кайма и картофи е в такава симбиоза, че е просто ненадминато.
Всички знаем, че мусаката се приготвя най-често със свинска кайма, картофи и пухкава заливка от яйца с кисело мляко, като всяка домакиня има своята тайна за перфектния вкус.
Представяме ви нашата тайна и специфични тънкости в тази подробна рецепта за мусака, която приготвена по този начин, ще ви накара да искате да я правите още и още.
Необходими продукти за мусака (достатъчни за 6-8 порции):
За основата:
- 1 кг. картофи
- 500 гр. кайма (смес от свинско и телешко)
- 1 голяма глава лук
- 2 или 3 големи моркова
- 2 средно големи домата или 200 грама доматено пюре
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- сол и черен пипер на вкус
За заливката:
- 3 яйца (за по-жълт вкус)
- 400 гр. кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер (за по-пухкава заливка)
- щипка сол
Виж още: Турска мусака с патладжани
Приготвяне на мусака стъпка по стъпка
Обелете и нарежете картофите на малки кубчета (приблизително около 1 см), лука нарежете на ситно а морковите настържете (може и на малки кубченца).
Ако използвате пресни домати, обелете и настържете и тях, а ако ползвате доматено пюре си го подгответе в готовност.
В дълбок тиган загрейте олиото и задушете лука и морковите до омекване. Добавете каймата и гответе, докато се раздроби и промени цвета си.
Прибавете настърганите домати или доматеното пюре и гответе още 5-7 минути, докато течността се изпари. Овкусете с червен пипер, чубрица, сол и черен пипер.
В голяма купа смесете нарязаните картофи с плънката от кайма и зеленчуци и разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно съставките.
Прехвърлете сместа в намазнена тава и залейте с около 200 мл. топла вода. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути, докато картофите омекнат.
За най-пухкавата заливка: В купа разбийте яйцата с киселото мляко, брашното, бакпулвера и щипка сол. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
Извадете тавата от фурната и равномерно разпределете заливката върху мусаката. Върнете във фурната и печете още 15-20 минути, докато заливката придобие златист цвят.
Съвети за сервиране на мусака:
Мусаката се сервира топла, гарнирана с няколко лъжици кисело мляко и поръсена с пресен магданоз. Това ястие е идеално за обяд или вечеря и се съчетава добре със свежа зелена салата.
Класическата мусака е от тези ястия, които със съвсем обикновени съставки постигат този ненадминат богат вкус, който ни приганва да си сложим още една порция. Следвайки тази рецепта, със сигурност ще я приготвите така че да се изявите като истински кулинар!
Виж още: Картофени кюфтета на фурна
снимки: личен архив