24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Тортила с пилешко

Тортила с пилешко е среща между бързината и забързано ежедневие. Всяка питка крие в себе си парченца крехко пилешко, запечени с подправки, които разказват истории, на лайм, чесън, кимион, на огън и смях около маса. Добавят се свежи зеленчуци, малко сос, може би щипка люто, и всичко се завива  зса да оформи перфектната тортила.

В следващите редове ще се потопим не само във вкусовете, но и в историята, традициите и малките тайни, които правят една на пръв поглед обикновена рецепта толкова любима и разпознаваема по цял свят. Защото тази тортила с пилешко не е просто храна, а история, преразказана с вкусове.

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 4 броя пшенични тортили
  • 400 гр. пилешко филе
  • 1 авокадо
  • 1 лайм
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 чушка (по избор: червена, зелена или жълта)
  • 100 гр. чери домати
  • 50 гр. рукола или айсберг
  • 100 гр. настърган чедър или кашкавал
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • заквасена сметана или кисело мляко за сервиране​
  • сол и черен пипер на вкус

Виж още: Крехко свинско с царевица и бейби картофи на фурна

Как да приготвите тортила с пилешко

Тортила с пилешко

Нарежете пилешкото филе на тънки лентички. В купа смесете зехтина, счукания чесън, сока от половин лайм, пушения червен пипер, кимиона, сол и черен пипер. Добавете пилешкото месо в маринатата и оставете да престои поне 15 минути, за да поеме ароматите.​

Нарежете чушката и червения лук на тънки ивички, а чери доматите разполовете на две или четири. Авокадото обелете и нарежете на тънки резени, като го поръсите с малко сок от лайм, за да не потъмнее.​

Загрейте тиган на средна температура и добавете малко зехтин. Извадете пилешкото от маринатата и го запържете до златисто и пълна готовност, около 5-7 минути.

запичане на тортилата

Извадете месото и в същия тиган задушете чушката и лука до омекване, около 3-4 минути.​ Затоплете тортилите леко в сух тиган или микровълнова фурна, за да станат по-гъвкави.

Върху всяка тортила поставете рукола или салата айсберг, след това добавете пилешкото месо, задушените зеленчуци, чери доматите и резените авокадо. Поръсете с настъргания чедър или кашкавал. Добавете лъжица заквасена сметана или кисело мляко и поръсете с още малко сок от лайм за свежест.​

Сгънете тортилите на половина или ги навийте като руло и сервирайте веднага, докато са топли и сиренето е разтопено. Можете да поднесете с допълнителна салса, гуакамоле или люти сосове по избор.​

Съвети и вариации:

  • Добавяне на боб или царевица: За допълнителен вкус и текстура, можете да добавите сварен черен боб или царевица към плънката.
  • Използване на различни сирена: Експериментирайте с различни видове сирена като моцарела, гауда или фета за разнообразие във вкуса.
  • Вегетариански вариант: Заменете пилешкото месо с гриловани зеленчуци като тиквички, патладжан и гъби за вегетарианска версия на ястието.
  • Пикантен вариант: Добавете нарязано люто чушле или пикантен сос за допълнителна острота.​

Тортила с пилешко е не само вкусна и засищаща, но и изключително гъвкава рецепта, която може да бъде адаптирана според личните предпочитания и наличните продукти. Тя не се реже на порции, тя се сгъва с ръце и се хапва с усмивка. Това е ястие, което не търпи формалности, а кани на непринуденост и споделяне. Всеки залък е малка експлозия от текстури,  сочност от месото, свежест от зеленчуците, нежна топлина от запечената питка.

Виж още: Огретен с картофи

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни