11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Суфле от тиквички с доматен сос

В кухнята съществуват ястия, които не търсят показност, но въпреки това пленяват с финес. Такива, които не се натрапват с аромати, а канят с деликатност и лекота. Това суфле от тиквички е точно такова.

То не се нуждае от шумни аплодисменти, защото се появява на масата като естествено продължение на лятната градина, ухаеща на копър и свежест.

Това ястие изисква уважение към съставките, внимание към пропорциите и малко търпение. Но щедро възнаграждава всеки, който се впусне в направата му, с пухкава, почти кадифена вътрешност, леко запечена коричка и хармоничен вкус. А най-хубавото е, че не изисква сложни продукти, само внимание, точност и любов към готвенето.

Необходими продукти за 4 порции суфле от тиквички

  • 2 средно големи тиквички (около 500-600 гр. общо)
  • 3 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
  • 100 гр. бяло сирене
  • 100 гр кашкавал за запичане (по желание)
  • 2 супени лъжици брашно
  • 1 супена лъжица масло + малко за намазване на формата
  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 супена лъжица галета (за поръсване на формата)
  • 1 скилидка чесън
  • 1 връзка копър или магданоз (или смес)
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат или бакпулвер
  • сол и черен пипер по вкус
  • домашно приготвен доматен сос (може и готов)

Приготвяне на суфле от тиквички

Измийте тиквичките, отрежете краищата и ги настържете на едро ренде.(по желание може и да използвате цели резени). Посолете леко и ги оставете в гевгир да се отцедят за около 20 минути. След това ги изстискайте добре, с ръце или през чиста кърпа за да изтискате излишната течност.

Нарежете на ситно копъра и/или магданоза. Ако използвате чесън, го пресовайте или настържете. Настържете сиренето или го натрошете.

В малка тенджерка или тиган разтопете маслото на среден огън. Прибавете брашното и бъркайте енергично около 1 минута, докато добие лек златист цвят. Бавно налейте прясното мляко, като разбърквате непрекъснато, докато се получи гъст сос, подобен на бешамел. Оставете го да се охлади за няколко минути.

Кюфтета от тиквички на фурна

Добавете към охладения сос жълтъците един по един, като разбърквате добре след всеки. Прибавете настърганото сирене, тиквичките (ако използвате резени ще ги добавите по-късно), зелените и другите подправки. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете содата или бакпулвера.

В чиста и суха купа разбийте белтъците с щипка сол до твърд сняг. Това означава, че при обръщане на купата белтъците не бива да се разливат.

Внимателно прибавяйте белтъците към основната смес, на няколко части. Разбърквайте с дървена лъжица или силиконова шпатула с нежни движения, отдолу нагоре, за да запазите въздушността.

Изберете подходяща форма за печене с височина поне 5 см и намажете с масло, след което поръсете с галета от всички страни. Това ще помогне суфлето да не залепне и ще даде приятна повърхност.

Изсипете готовата смес във формата и изравнете внимателно повърхността. Загрейте фурната на 180 градуса (без вентилатор). Поставете формата в долната част на фурната и печете около 35-40 минути, без да отваряте вратата през първите 25 минути.

Суфлето трябва да придобие апетитна златиста коричка. Готово е, когато при леко натискане с пръст не остава вдлъбнатина и повърхността се връща обратно. По желание може да поръсите с кашкавал, 10 минути преди изваждане.

Виж още: Огретен с тиквички

Сервиране и гарниране

Така приготвеното ястие е най-вкусно топло, току-що извадено от фурната, когато е пухкаво и леко. Но дори охладено, запазва своята текстура и вкус. Поднесете го с:

  • прясно приготвен доматен сос;
  • кисело мляко с копър;
  • лимонов дресинг или студен сос на млечна основа.

А ако ви остане още от него в тавата, в което се съмняваме, може да го съхраните в хладилник до 2 дни и да се затопли леко преди сервиране. Не губи структурата си и запазва сочността.

Суфле от тиквички е поредното доказателство, че с обикновени сезонни продукти,  може да направите леко, но вкусно ястие подходящо за летните месеци.

Виж още: Мариновани тиквички

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни