В по-долните редове ще откриете някои тънкости и най-необходимото за стерилизиране на кисело зеле в буркани така, че да остане вкусно, свежо и хрупкаво месеци наред.
Киселото зеле придава неповторим вкус на редица гозби и е неизменна съставка при приготвяне на сарми, каварма, манджи и много други ястия. Освен че е полезно и богато на витамини, то носи аромата и духа на традиционните зимни вечери.
Макар че традиционното зеле се залага в бидон или друг голям съд, приготвянето му стерилизиран в буркани е не по-малко практичен и модерен начин за неговото съхранение. По този начин може да се насладите на любимия си зимен вкус дори и в малки количества, без да се притеснявате от разваляне.
Продукти и съвети за стерилизиране на кисело зеле в буркани
- 1 средно голяма зелка (около 2 кг)
- 2 литра вода
- 2 с.л. едра морска сол
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. оцет
- 5-6 зърна черен пипер
- 2-3 дафинови листа
Начин на стерилизиране на кисело зеле в буркани
Отстранете външните листа на зелката и премахнете кочана в основата. След това го нарежете акто за салата или на тънки ивици и го прехвърлете в голяма купа, след което го посолете с със солта.
Намачкайте го с ръце, докато се свие и пусне малко сок. Това ще ускори процеса на ферментация и ще направи зелето по-меко. В отделен съд загрейте водата до около 40 градуса и добавете захарта, оцета, черния пипер и дафиновите листа.
Разбъркайте, докато захарта и солта се разтворят напълно и оставете течността да се охлади, преди да я използвате. В чисти буркани натъпчете зеленчука с притискане, за да няма празно място и оставете около 1 см пространство най-отгоре.
Виж още » Кисело зеле с морска сол
След като разпределите зелето, го залейте с приготвената саламура, така че да покрие съдържанието напълно и затворете бурканите с капачки, подходящи за стерилизация. Поставете ги в дълбока тенджера, застлана на дъното с надупчен картон и залейте с вода, поне 1 пръст над капачките.
След като водата заври, оставете бурканите да се стерилизират за около 10-15 минути, след което ги извадете и ги обърнете с капачките надолу. Съхранявайте бурканите на тъмно и хладно място.
След около две седмици зимнината ще бъде готова за консумация и може да се използва за сарми, капама, пиле или свинско с кисело зеле, или дори като гарнитура към други месни ястия. Тази техника е идеална за хора, които нямат място за бидон, но искат да запазят вкуса на зимата в буркан.
Методът за приготвяне на зимнина чрез стерилизиране на кисело зеле в буркани е отличен начин да съчетаете традицията и удобството. Целият процес е лесен, а резултатът вкусен и дълготраен. С тази рецепта ще имате под ръка ароматна и хрупкава зимнина през цялата зима, готова да обогати всяко ястие.
Виж още » Кисело зеле без претакане
снимка: 123rf

