Спаначена крем супа е от тези леки предястия, които винаги успяват дапредложат нещо интересно, с различен вкус и здравословно за пролетно-летните месеци.
Както знаете спанакът е не само полезен, но и богат на много витамини, които ще ви заредят подобаващо след дългите зимни месеци с енергия. Супата може да не ви засити, но е перфектния избор кат опридружаващо ястие. Ето и какво ще ви бъде необходимо за да изпълните рецептата за спаначена крем супа.
Необходими продукти:
- 500 г пресен спанак
- 1 глава лук
- 1 малък картоф (за по-голяма плътност)
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- 500 мл прясно мляко
- 500 мл вода или зеленчуков бульон
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- крутони или настърган кашкавал за сервиране
Начин на приготвяне на спаначена крем супа
Първата стъпка е да подготвите спанака. Измийте обилно листата му под течаща вода, за да отстраните всякакви замърсявания или песъчинки по него. Отстранете по-дебелите дръжки и сложете листата му във вряща подсолена вода за 1-2 минути, докато омекнат леко и добият наситен зелен цвят.
След това веднага ги извадете и ги прехвърлете в купа с ледена вода. Тази техника ще запази цвета и свежестта на спанака.
Нарежете лука на ситно, а картофа на малки кубчета. В дълбока тенджера разтопете маслото на умерен огън и добавете нарязания лук и картоф. Задушавайте ги така за около 5-6 минути, докато зеленчуците омекнат, като разбърквате от време на време, за да не загорят. Когато лукът стане прозрачен, прибавете брашното към тях и бъркайте енергично с дървена лъжица или телена бъркалка, така че да се получи гладка запръжка без бучки.
След това бавно, на тънка струя, добавете прясното мляко и водата, като разбърквате непрекъснато,. Оставете течността да заври, след което прибавете попарения, добре отцеден и нарязан спанак. Намалете котлона и оставете супата да къкри на слаб огън за около 15 минути, докато всички съставки се сварят добре.
Свалете тенджерата от огъня и използвайте пасатор, за да пюрирате до крем супа. Остава само да подправете със сол и черен пипер.
Сервирайте готовата супа от спанак, като може да я гарнирате с крутони, настърган кашкавал или малко сметана за допълнителна плътност и вкус.
Кратки съвети за най-вкусната спаначена крем супа
- ако предпочитате по-гъста консистенция, използвайте два картофа вместо един.
- за веган вариант заменете прясното мляко с ядково и използвайте растително масло.
- след попарване на спанака веданага го охладете шоково в студена вода, топва ще запази наситения му зелен цвят
Тази рецепта за спаначена крем супа е изпитана и се получава наистина вкусна, освен че е богата на така нужните ни витамини за лятото.
Виж още: