Спанак с ориз на фурна представлява едно от най-популярните пролетно-летни ястия в българската кухня. То е не само вкусно, но и изключително полезно, благодарение на високото съдържание на витамини, минерали и фибри.
Тази рецепта е много подходяща за вегетарианци, както и за хора, които търсят леко, но засищащо ястие. Приготвянето на спанак с ориз на фурна изисква известно време и внимание, но крайният резултат си заслужава напълно. Рецепта по-долу е за 4–6 порции.
Необходими продукти:
- 1 кг пресен спанак (или 500 гр замразен)
- 1 ч.ч. ориз (около 200 г)
- 1 глава лук (средно голяма)
- 2-3 стръка пресен зелен лук (по желание)
- 2-3 скилидки чесън
- 3 с.л. олио или зехтин
- 1 ч.л. сол (на вкус)
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сух джоджен (или пресен, ситно нарязан)
- 3 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон
Виж още: Боб по манастирски
Начин на приоготвяне на спанак с ориз на фурна
Ако се използва пресен спанак, той трябва да се почисти внимателно от дръжки и пожълтели листа. След това се измива обилно под течаща вода и се нарязва на едро. Ако използвате замразен спанак, трябва да се размрази предварително и добре да се отцеди от излишната течност. Измива се под течаща вода няколко пъти, докато водата стане бистра.
Главата лук се нарязва на ситно. Пресният лук, ако се използва, също като се нарязва на ситно, а чесънът се наситнява. В дълбок тиган или тенджера се загрява мазнината, а лукът се запържва до златисто. Прибавят се чесънът и се задушава за още 2-3 минути.
Към задушените зеленчуци се прибавя нарязаният спанак. Готви се на среден огън, докато обемът му намалее и той омекне. След това се добавя сол, черен пипер и джоджен. Всичко се готви за още 2–3 минути.
Измитият ориз се изсипва при зеленчуковата смес. Разбърква се старателно, за да поеме вкусовете.
Готовата смес се прехвърля в подходяща тава или йенски съд. Залива се с гореща вода или зеленчуков бульон (в съотношение 1:3 спрямо количеството ориз). Разбърква се добре и се заглажда повърхността.
Ястието се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор). Пече се около 35-40 минути или докато оризът поеме течността и омекне. При нужда по време на печене може да се добави още малко вода. В последните 10 минути може да се покрие с алуминиево фолио, за да не изсъхне прекалено горната част.
Готовото ястие се сервира както топло, така и охладен. Изключително подходяща добавка към него е кисело мляко.
Тази рецепта за спанак с ориз на фурна съчетава традиция, простота и здравословен баланс. Лесна за адаптиране според вкуса и предпочитанията, тя може да бъде както основно ястие, така и гарнитура към месо
Приятен апетит!
снимка: личен архив
Виж още: Пилешки дробчета по селски