12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Сос ромеско: класическа разядка от Каталуния

Испанският сос ромеско, е вкусна смесица от печени чушки, домати, ядки и подправки с лек опушен аромат и деликатна киселинност.

Този сос е сърцето на много ястия, които се приготвят в Испания и има дълбоки корени в рибарските селища по бреговете на Средиземно море. Смята се, че е създаден от каталунски рибари, които го приготвяли, за да подчертаят вкуса на прясно уловената риба.

С времето разядката излиза извън границите на своя произход и започва да се поднася с месо, зеленчуци и дори с тестени изделия.В различните региони на Испания се срещат негови разновидности, с различни ядки, нива на лютивина и дори с различни видове оцет.

Но една черта остава непроменена, сосът трябва да бъде гъст, с отчетлив вкус на печени зеленчуци и леко ядкова нотка.

Необходими продукти за сос ромеско

  • 300 г червени чушки
  • 150 г домати
  • 50 г бадеми
  • 30 г лешници
  • 1 филия сух хляб
  • 2 скилидки чесън
  • 50 мл. зехтин
  • 20 мл. винен оцет
  • 5 г пушен червен пипер
  • 2 г сол
  • 1 щипка лют пипер (по желание)

Начин на приготвяне на сос ромеско

Чушките и доматите се изпичат във фурна, след което се почистват внимателно, като се отстраняват ципата и семките. Получената месеста част ще бъде основата за соса.

Бадемите и лешниците се запичат в сух тиган, за да придадат характерния ядков вкус. на соса. След това се запича и филията хляб, която ще послужи за сгъстяване.

В блендер или кухненски робот се поставят изпечените чушки и домати, ядките, хлябът и чесънът и всичко се пасира до гладка смес. След това постепенно се добавя зехтинът, докато сосът придобие кремообразна консистенция.

Виж още: Сос за пълнени чушки с кайма и ориз

Прибавят се и оцетът, пушеният пипер, солта и, ако желаете, малко лют пипер. Важно е всичко да се разбърка добре, за да се постигне баланс между сладостта на чушките, киселинността на оцета и мекотата на зехтина.

Вкусът на соса става още по-наситен, когато престои в хладилник. Традиционно се поднася към риба, печени зеленчуци или морски дарове.

Той е изключително универсален и може да се използва като дип за хляб, добавка към салати или дори като основа за дресинг.

Виж още: Доматен сос в буркани за зимата

Сосът се запазва отлично в хладилник за 5-7 дни, ако е поставен в стъклен буркан и покрит с тънък слой зехтин. Може също да се замрази на порции – така винаги ще имате под ръка тази испанска класика, готова да придаде живот на всяко ястие.

Сос ромеско е олицетворение на испанската страст към храната, без скъпи или екзотични продукти, прави се само с обикновени съставки и с правилната техника ще получите дресинг, който си заслужава вскяа минута прекарана в кухнята.

Виж още: Гъбен сос

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни