12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Солена туршия

Сред многото налични варианти за приготвяне на туршии, традиционната солена туршия е един от най-старите и изпитани естствени начини на консервиранена зеленчуците чрез ферментация.

Без оцет, без захар, без излишни добавки, само сол, вода и доза търпение. Това е уникален процес на естествена ферментация, който превръща суровите зеленчуци в изключително вкусна, леко кисела и ароматна зимнина.

Под въздействието на млечнокиселите бактерии захарите в зеленчуците се разграждат и се образува млечна киселина, която е естествен консервант, който не само запазва зеленчуците, но и обогатява вкуса й.

Ако някога сте опитвали туршия, приготвена само със сол и вода, знаете, че тя има неповторим вкус, не толкова остър както с оцетната саламура, а по-мек, по-дълбок и балансиран. Това е вкусът на истинската ферментация, на природата в най-чистия й вид.

Необходими продукти за приготвяне на солена туршия

  • 2 кг месести камби (различни цветове)
  • 1 кг моркови
  • 1 кг зелени домати
  • 1 кг карфиол
  • 1 глава целина (корем, стебла и листа)
  • 2 глави чесън
  • люти чушки (по желание)
  • едра морска сол (40-50 г на 1 литър вода)
  • вода (изворна или престояла поне 24 часа)

Сурова туршия в бидон

Начин на приготвяне на солена туршия

Подбирате свежи, твърди и без наранявания зеленчуци, които се измиват много добре със студена вода. Морковите се ползват цели или се режат на на едри парчета, карфиолът се накъсва на розетки, дръжките на камбите се скъсяват и ако ви идват големи по размер се режат на парчета.

Целината се нарязва също на парчета, а зелените домати се добавят цели, ако са малки или се режат на половинки / четвъртинки, според съдът в който ще приготвяте туршията. Ако добавяте корнишоните, ги сложете цели, а зелето нарежете на парченца.

Ако искате да има по-пъстра и атрактивна визия, можете да добавите и малки чушлета, както и корнишони, и зеле.

Виж още: Класическа туршия

Саламурата се приготвя, като добавите на всеки 1 литър вода 40 г едра морска сол. Разбъркайте добре, докато солта се разтвори напълно. Водата не трябва да се вари, достатъчно е да е престояла, за да се изпари хлорът, ако използвате чешмяна.

Можете да опитате саламурата, тя трябва да е осезаемо солена, но не прекалено. Ако ви се стори твърде слаба солоеността, добавете още малко сол, за да постигнете приблизителна концентрация от 4-5%.

На дъното на голям трилитров буркан или малък бидон подредете няколко стръка целина и няколко скилидки чесън и  започнете да редите зеленчуците на пластове. Между пластовете слагайте по няколко парченца целина и чесън.

След като бурканът/бидонът се напълни, притиснете зеленчуците с чиста чиния и сложете камък отгоре, ако ползвате бидон, или няколко стръка целина, ако правите туршията в големи 3-литрови буркани.

Виж още: Пресичане на туршия за по-дълго съхранение

Туршията трябва да се остави първите 24-48 часа на температура не по-ниска от 18 градуса, за да започне по-бързо фермнтацията. Ще забележите, че започват да се появяват, мехурчета и саламурата става мътна, което е напълно нормално.

След 1-2 дни я преместете където ще стои за постоянно за да продължи да зрееда зрее и втасва, а след след около 2-3 седмици, ще бъде готова за консумация.

Условия за съхранение и дъглотрайност

Солена туршия, приготвена правилно, може да се съхранява цяла зима без никакви консерванти. Най-добре е да се съхранява на температура между 5 и 10 градуса, далеч от пряка слънчева светлина.

Виж още: Хрупкава царска туршия

Ако горната част на течността се замъти или образува сага (бяла плесен), може да я прецедите и да смените с нова саламура със същата концентрация.

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни