10.8 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Смесена туршия в бидон

Рецептата за смесена туршия в бидон носи със себе си спомена от старите времена, когато семейството се събирало задружно и заедно приготвяло всичко по нея.

С нейният пъстър вид и богат аромат, с времето туршията се налага като постоянно присъстваща част от бита на нашия народ.

Ако обичате домашни рецепти с неподправен вкус и безс консерванти, тази туршия може да бъде идеалният избор за вашия зимен запас, стига да разполагате с малко бидонче.

Необходими продукти:

  • 2 кг червени камби
  • 2 кг моркови
  • 2 кг карфиол
  • 2 кг зелени домати
  • 300 гр бамя
  • 2-3 малки карпуза (динчета)
  • корнишони (по желание)
  • 2 връзки целина с листата
  • 3-4  много малки глави бяло зеле (по желание)
  • хрян, по 5 грама на 1 кг зеленчук
  • 250 г едра морска сол на всеки 10 литра вода
  • вода за саламурата

Туршия в бидон без претакане

Начин на приготвяне на смесена туршия в бидон

След като приключите с подбора на зеленчиците, започнете почистването на морковите от дръжките, а карфиолът накъсайте на големи розички.

Камбите се оставят цели, а зелените домати може да се надупчат с вилица, за да проникне саламурата по-бързо.

Бамята се очиства от дръжките и се слага цяла, както и корнишоните, ако ще добавяте към бидона. Целината се добавя със стеблата и листата, малките зелки се цепят на кръст и се прибавят цели, както и карпуза.

След като всички зеленчуци са подготвени, започва подреждането в бидона. Между слоевете се добавя целината и парченца хрян, които ще придадат допълнителен вкус.

Виж още: Царска туршия в бидон

В отделен съд се приготвя саламурата. На всеки 10 литра вода се добавят 250 г сол и се  разбърква, докато се разтвори напълно. След това цялата течност се излива върху зеленчуците в бидона, като задължително трябва да ги покрие.

Може да ги затиснете с чиния и камък отгоре или да ползвате лозови пръчки, с които да притиснете зелнчука в саламурата.

Виж още: Селска туршия в бидон

Следващите седмици ще бъдат ключови, защото разсола ще трябва редовно да се претака. Това означава, че саламурата трябва да се източва с маркуч или през канелката на бидона и след това се връща обратно отгоре.

Тази процедура се прави всеки ден в продължение на 10-12 дни, за да може соления разтвор да се разпредели равномерно. Ферментацията е важна, защото именно тя придава приятно-киселия и богат вкус на зеленчуците.

След около 2-3 седмици туршията е готова за консумация и по-желание може да се пресече с калиев сорбат, за да се подтисне ферментацията и да се запазят киселите зеленчуци за по-дълго време.

Виж още: Сватбарска туршия

Тази смесена туршия в бидон е истинско съкровище за зимата и само този, който не я е приготвял, не знае какво губи!

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни