Рецептата за смесена туршия в бидон носи със себе си спомена от старите времена, когато семейството се събирало задружно и заедно приготвяло всичко по нея.
С нейният пъстър вид и богат аромат, с времето туршията се налага като постоянно присъстваща част от бита на нашия народ.
Ако обичате домашни рецепти с неподправен вкус и безс консерванти, тази туршия може да бъде идеалният избор за вашия зимен запас, стига да разполагате с малко бидонче.
Необходими продукти:
- 2 кг червени камби
- 2 кг моркови
- 2 кг карфиол
- 2 кг зелени домати
- 300 гр бамя
- 2-3 малки карпуза (динчета)
- корнишони (по желание)
- 2 връзки целина с листата
- 3-4 много малки глави бяло зеле (по желание)
- хрян, по 5 грама на 1 кг зеленчук
- 250 г едра морска сол на всеки 10 литра вода
- вода за саламурата
Начин на приготвяне на смесена туршия в бидон
След като приключите с подбора на зеленчиците, започнете почистването на морковите от дръжките, а карфиолът накъсайте на големи розички.
Камбите се оставят цели, а зелените домати може да се надупчат с вилица, за да проникне саламурата по-бързо.
Бамята се очиства от дръжките и се слага цяла, както и корнишоните, ако ще добавяте към бидона. Целината се добавя със стеблата и листата, малките зелки се цепят на кръст и се прибавят цели, както и карпуза.
След като всички зеленчуци са подготвени, започва подреждането в бидона. Между слоевете се добавя целината и парченца хрян, които ще придадат допълнителен вкус.
Виж още: Царска туршия в бидон
В отделен съд се приготвя саламурата. На всеки 10 литра вода се добавят 250 г сол и се разбърква, докато се разтвори напълно. След това цялата течност се излива върху зеленчуците в бидона, като задължително трябва да ги покрие.
Може да ги затиснете с чиния и камък отгоре или да ползвате лозови пръчки, с които да притиснете зелнчука в саламурата.
Виж още: Селска туршия в бидон
Следващите седмици ще бъдат ключови, защото разсола ще трябва редовно да се претака. Това означава, че саламурата трябва да се източва с маркуч или през канелката на бидона и след това се връща обратно отгоре.
Тази процедура се прави всеки ден в продължение на 10-12 дни, за да може соления разтвор да се разпредели равномерно. Ферментацията е важна, защото именно тя придава приятно-киселия и богат вкус на зеленчуците.
След около 2-3 седмици туршията е готова за консумация и по-желание може да се пресече с калиев сорбат, за да се подтисне ферментацията и да се запазят киселите зеленчуци за по-дълго време.
Виж още: Сватбарска туршия
Тази смесена туршия в бидон е истинско съкровище за зимата и само този, който не я е приготвял, не знае какво губи!
снимка: личен архив

