11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Скумрия с доматен сос

Сред всички рибни ястия, скумрия с доматен сос заема особено място на трапезата през лятото и не само. Тя не се свързва само с пости или делнични обеди, а и с уютната миризма на риба и домашно приготвен сос.

Ето как да приготвите рибата, така че да стане крехка, сочна и богата на вкус, с приятно кисела нотка от доматите и леко пикантен аромат от подправките.

Необходими продукти за 4 порции скумрия с доматен сос

  • 4 средно големи скумрии (почистени и измити)
  • 800 грама добре узрели домати (или 2 консерви белени)
  • 1 голяма глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 1 дафинов лист
  • 1 чаена лъжица захар
  • сол и черен пипер на вкус
  • 50 милилитра олио или зехтин
  • малко магданоз за поръсване

Маринован сафрид в буркани

Начин на приготвяане на скумрия с доматен сос

Ако рибата не е почистена, отрежете главите, махнете вътрешностите, отстранете перките и опашките. Измийте я добре под студена вода и подсушете. По желание може да се направят няколко плитки разреза от двете страни на всяка риба, за да се изпече по-добре и да попие от соса. Леко я посолете и поръсете със сол, след което я оставете настрана.

За доматеният сос се нарязва лукът на ситно, морковът се настъргва, а чесънът се счуква. В тиган загрейте олиото и запържете лука, докато омекне и стане златист. Добавете моркова и гответе още 2–3 минути. След това прибавете чесъна и разбъркайте.

Доматите, ако са пресни, се обелват и нарязват на дребно или се настъргват. Добавят се към зеленчуците заедно със захарта и дафиновия лист. Посолете и оставете соса да къкри на умерен огън около 15-20 минути, докато се сгъсти и придобие приятен аромат. Ако е необходимо, добавете малко вода или зеленчуков бульон. Сосът трябва да остане сочен, но не прекалено рядък.

Виж още: Миди с бира, масло и копър

Вземете широка тава и прехвърлете половината от соса на дъното й. Подредете скумриите една до друга и добавете с останалия сос, така че да се покрият добре.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час. След това махнете фолиото и допечете още 10 минути, за да се запече леко отгоре.

Готовата скумрия с доматен сос се поръсва с нарязан магданоз и се поднася топла. Може да се сервира с гарнитура от картофено пюре или просто с пресен хляб, с който да се обере вкусният сос.

Варианти и сервиране

  • За по-интензивен вкус може да добавите и няколко маслини или каперси в соса.
  • Ако рибата е по-голяма, увеличете времето за печене с около 10 минути.
  • Захарта в соса не се пропуска, защото тя балансира киселината на доматите и прави вкуса по-мек.
  • Ако харесвате по-пикантно, добавете малко лют пипер или щипка червен пипер в соса.

Когато скумрията в доматен сос е приготвена правилно, тя може да стане любимо ястие на всеки, който обича истинската и добре сготвена домашна храна.

Виж още: Пържена цаца

 

Още от категорията
Последни