Скумрия на фурна е класика популярна в много кухни по света, включително българската и предлага здравословен и вкусен начин за приготвяне на риба.
Всички знаем, че е полезно да се яде риба поне веднъж седмично и ако се спрете на скумрия, като избор за риба, то няма да сгрешите, защото приготвен по тази рецепта, става много сочна и апетитна. Ето и от какво ще имате нужда.
Необходими продукти (за 4 порции):
- 2 броя скумрия
- 2 домата
- 2 с.л. зехтин или олио
- 1 ч.л. захар
- пресен магданоз за гарниране
- сол и черен пипер (по вкус)
Виж още: Свинско с праз по селски
Приготвяне на скумрия на фурна
Почистете скумриите от вътрешностите и ги измийте добре, разделете на две и поръсете със сол и черен пипер от двете страни.
Лимоните и доматите нарежете на шайби по цялата дължина. В подходяща тавичка сложете хартия за печене. Подредете половинките и наредете като редувате резен лимон с резен домат.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.
Махнете фолиото и допечете за още 15 минути, докато рибата придобие златист цвят.
Поръсете готовото ястие с нарязан пресен магданоз. Сервирайте с гарнитура по избор, като картофено пюре, ориз или свежа салата.
Скумрия на фурна е вкусно и здравословно ястие, което съчетава простотата на приготвяне с богатството на вкусове. Тази рецепта е бърза и лесна за приготваяне, а опечената скумрия остава сочна и ароматна благодарение на доматите и лимона по време на печене.
снимки: личен архив
Виж още: Боб по манастирски