Сивото гниене е сериозно заболяване по растенията, причинено от гъбата Botrytis cinerea. То засяга широка гама от култури, включително домати, пипер и грозде, като нанася значителни щети на добивите и качеството на продукцията.
Разпространява се особено бързо при влажни условия и слабо проветрение, което го прави често срещан проблем в парници, оранжерии и лозови масиви.
Разпознаването на симптомите и прилагането на навременни мерки са от съществено значение за опазване на реколтата.
Причини и условия за поява на сиво гниене
Тази гъбичка е вид патоген, който оцелява в растителни остатъци, в почвата и върху заразени растителни части.
Развитието й се благоприятства от висока влажност на въздуха над 90 процента, умерени температури между 15 и 25 градуса и наличие на конденз по растенията.
При такива условия спорите на гъбата покълнват бързо и проникват през наранени тъкани, цветове или незаздравели рани по растенията. Застоялият въздух и гъстото засаждане допринасят за нейното бързо разпространение.
Симптоми при домати
Сивото гниене при доматите се проявява най-често по цветовете, стъблата и плодовете. На листата могат да се появят бледокафяви до сиви петна с размит контур.
По стъблата се образуват сивокафяви некротични зони, които понякога се покриват с мъхеста сива плесен.
По плодовете симптомите започват с воднисти петна, които бързо се разрастват и също се покриват със сив налеп.
При напреднало развитие плодът загнива и се мумифицира. Инфекцията често тръгва от цветовете и преминава по цялата плодна дръжка.
Симптоми при пипер
При пипера сивото гниене засяга основно плодовете и стъблата. Плодовете показват меки, воднисти петна, които впоследствие се покриват със сивкава плесен. Особено податливи са повредените или вече узрели плодове.
При нападение на стъблото инфекцията може да причини пречупване на растението над нивото на почвата. В условия на висока влажност заболяването се разпространява бързо в цялата оранжерия или поле.
Симптоми при грозде
Гроздето е една от най-податливите култури на сиво гниене, особено при сортовете с рехави гроздове и тънка ципа на зърната.
Заболяването започва с кафяво гниене на няколко зърна, което бързо обхваща целия грозд. Заразените зърна се покриват с характерната сива плесен.
При поява в периода на узряване загубите са значителни, тъй като гроздето става негодно за преработка и продажба. Патогенът може да се развие и след беритба при неправилно съхранение.
Превантивни мерки
За ограничаване на сивото гниене най-важно е да се вземат превантивни мерки още преди да се появят първите симптоми. Сред тях са:
- поддържане на добра проветривост чрез правилно разстояние между растенията и редовно кастрене на долните листа;
- избягване на поливане по листата и използване на капково напояване;
- отстраняване на болни или наранени плодове и листа веднага след забелязване;
- почистване на растителните остатъци след края на сезона;
- използване на устойчиви сортове, когато това е възможно;
- избягване на прекомерна употреба на азотни торове, които водят до прекален вегетативен растеж и увеличават риска от инфекция;
- внимателна работа по време на резитби и прибиране на реколтата с цел минимално нараняване на тъканите.
Виж още: Еленово око по доматите
Борба със сивото гниене
При наличие на първични признаци на заболяването могат да се приложат различни подходи в зависимост от културата и степента на развитие. Най-ефективно е съчетанието от агротехнически, биологични и химически методи.
От агротехническите мерки водеща е премахването на засегнатите части и подобряване на микроклимата.
Биологични средства като препарати с Trichoderma harzianum и Bacillus subtilis могат да потискат развитието на гъбата без риск за околната среда.
Химичните фунгициди също имат роля, но трябва да се използват предпазливо и в съответствие с предписанията, за да не се получи резистентност.
Препоръчителни активни вещества срещу сиво гниене са ипродион, пириметанил, флуазинам и други, като е добре те да се редуват, за да се избегне изграждане на устойчивост.
Обработките трябва да се правят при първи признаци или превантивно в рискови условия, като се спазват карантинните срокове преди беритба.
Сивото гниене е опасно заболяване, което може да нанесе сериозни щети на домати, пипер и грозде, ако не се разпознае и овладее навреме. За да се запази качеството на продукцията и да се избегнат икономически загуби, трябва да се прилагат комплексни мерки, съчетаващи добра земеделска практика, редовно наблюдение и внимателно подбрани средства за борба.
Виж още: Ако доматите се напукват и цепят
снимка: Adobe

