12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Селска царска туршия

Селската царска туршия е онзи вид зимнина, която събира в себе си вкусовете, цветовете и ароматите на лятото и есента.

Тя съчетава различни цветни зеленчуци, които запазват свежестта си през дългите зимни месеци.

Именно затова е селска, защото е едновременно пъстра и колоритна като българските села, и царска, защото е богата на разнообразни зеленчуци.

Необходими продукти за селска царска туршия

  • 3 кг зелени и червени камби
  • 2 кг карфиол
  • 1 кг моркови
  • 1 кг зелени домати
  • 1 кг краставици (корнишони)
  • 500 г целина (корен и листа)
  • 5 глави чесън
  • 2 люти чушки (по желание)

За марината:

  • 600 мл оцет (6%)
  • 240 г захар
  • 80 г сол (едра, морска)
  • 3 л вода

* Забележка: ако маринатата не ви достигне за количеството зеленчук, увеличете пропорционално всички съставки

Виж още » Царска туршия без варене и без аспирин

Начин на приготвяне на селска царска туршия

Всички зеленчуци се измиват добре и започвате наряването. Морковите се обелват и ретжат на колелца, карфиолът се накъсва на средно големи розички, а краставиците се оставят цели, ако са дребни.

Зелените домати се нарязват на четвъртинки, камбите и чушките, на парчет, а целината се нарязва на кубчета или ивици. Чесънът се обелва и се разделя на скилидки.

В голяма тенджера се смесват оцетът, солта и захарта и сместа се загрява, докато сухите подправки се разтворят напълно. След това маринатата се оставя да изстине напълно, преди да се използва.

Виж още » Царска туршия в бидон

В голям съд (буре, или пластмасов бидон) започва реденето на зеленчуците на пластове. Всеки слой се редува моркови, чушки, краставици, карфиол, зелени домати и целина. Между тях се разпределя чесънът за аромат. Ако обичате пикантен вкус, може да добавите и няколко люти чушки. След като всички продукти се наредят, се залива с изстиналата марината, така че да ги покрие напълно. Ако е необходимо, може да се притисне с решетка или чиния, за да останат под течността.

Съдът с така приготвената селска царска туршия се покрива с капак и се оставя на стайна температура за около 2-3 дни, за да започне процесът на ферментация. След това туршията се прехвърля в буркани и се залива с част от маринатата. Всеки буркан се затваря добре и се съхранява на хладно и тъмно място. След около 3 седмици туршията е готова за консумация.

Виж още » Бърза туршия с топла марината

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни