Селската царска туршия е онзи вид зимнина, която събира в себе си вкусовете, цветовете и ароматите на лятото и есента.
Тя съчетава различни цветни зеленчуци, които запазват свежестта си през дългите зимни месеци.
Именно затова е селска, защото е едновременно пъстра и колоритна като българските села, и царска, защото е богата на разнообразни зеленчуци.
Необходими продукти за селска царска туршия
- 3 кг зелени и червени камби
- 2 кг карфиол
- 1 кг моркови
- 1 кг зелени домати
- 1 кг краставици (корнишони)
- 500 г целина (корен и листа)
- 5 глави чесън
- 2 люти чушки (по желание)
За марината:
- 600 мл оцет (6%)
- 240 г захар
- 80 г сол (едра, морска)
- 3 л вода
* Забележка: ако маринатата не ви достигне за количеството зеленчук, увеличете пропорционално всички съставки
Виж още » Царска туршия без варене и без аспирин
Начин на приготвяне на селска царска туршия
Всички зеленчуци се измиват добре и започвате наряването. Морковите се обелват и ретжат на колелца, карфиолът се накъсва на средно големи розички, а краставиците се оставят цели, ако са дребни.
Зелените домати се нарязват на четвъртинки, камбите и чушките, на парчет, а целината се нарязва на кубчета или ивици. Чесънът се обелва и се разделя на скилидки.
В голяма тенджера се смесват оцетът, солта и захарта и сместа се загрява, докато сухите подправки се разтворят напълно. След това маринатата се оставя да изстине напълно, преди да се използва.
Виж още » Царска туршия в бидон
В голям съд (буре, или пластмасов бидон) започва реденето на зеленчуците на пластове. Всеки слой се редува моркови, чушки, краставици, карфиол, зелени домати и целина. Между тях се разпределя чесънът за аромат. Ако обичате пикантен вкус, може да добавите и няколко люти чушки. След като всички продукти се наредят, се залива с изстиналата марината, така че да ги покрие напълно. Ако е необходимо, може да се притисне с решетка или чиния, за да останат под течността.
Съдът с така приготвената селска царска туршия се покрива с капак и се оставя на стайна температура за около 2-3 дни, за да започне процесът на ферментация. След това туршията се прехвърля в буркани и се залива с част от маринатата. Всеки буркан се затваря добре и се съхранява на хладно и тъмно място. След около 3 седмици туршията е готова за консумация.
Виж още » Бърза туршия с топла марината
снимка: личен архив

