Свинско с праз по селски е една от онези традиционни български рецепти, които носят вкуса и аромата от старите времена. Тази гозба е характерна за по-хладните месеци, когато празът е в изобилие, а тлъстото месо дава необходимата енергия за зимата. Ястието се отличава със своя прост, но наситен вкус, който съчетава нежността на праза със сочността на свинското месо.
Рецептата за свинско с праз по селски се приготвя изключително лесно, но има няколко тънкости, които ще ви помогнат да получите най-добрия резултат. В следващите редове ще разкрием всички детайли за приготвянето на тази вкусна и питателна гозба.
Необходими продукти:
- свинско месо – 800 гр. (най-добре гърди, плешка или врат за повече сочност)
- праз лук – 4-5 стръка
- домати – 2 броя (или 100 мл. доматено пюре)
- червен пипер – 1 супена лъжица
- черен пипер – ½ чаена лъжичка
- дафинов лист – 1-2 броя
- чесън – 2-3 скилидки
- вино (бяло или червено) – 100 мл.
- олио – 3 супени лъжици
- вода или бульон – 200 мл.
- сол на вкус
- магданоз за поръсване
Избор на свинско месо и праз
Качеството на продуктите играе огромна роля в крайния резултат. Свинското месо трябва да е със съдържание на мазнина, защото това допринася за по-добрата текстура на ястието. Най-подходящи са вратът, гърдите и плешката, тъй като тези части остават крехки след готвене.
Що се отнася до праза, изберете дебели и свежи стръкове с наситено зелен цвят. Колкото по-млад е празът, толкова по-нежен ще бъде вкусът на ястието.
Виж още: Пилешки дробчета по селски
Начин на приготвяне на свинско с праз по селски
Свинското месо се измива добре и се нарязва на средно големи хапки. Не го нарязвайте прекалено ситно, за да запази сочността си. Празът се почиства, измива и нарязва на кръгчета с дебелина около 1 см. Домати се настъргват или нарязват на ситно, ако използвате пресни. Чесънът се обелва и накълцва.
В голям тиган или тенджера загрейте 3 супени лъжици олио. Добавете свинското месо и го запържете на средно висока температура, докато се запечата добре от всички страни. Това ще му придаде приятен карамелизиран вкус. След като месото придобие златист цвят, извадете го и го оставете настрана.
В същия съд, в който сте пържили месото, добавете нарязания праз. Гответе на умерен огън, като разбърквате периодично, докато празът омекне и започне леко да се карамелизира. Добавете чесъна и разбъркайте за около минута, за да освободите ароматите му.
Върнете месото обратно в съда при праза. Поръсете с червен пипер и разбъркайте добре, за да може подправката да се разпредели равномерно. Добавете доматите или доматеното пюре и разбъркайте. Налейте виното и оставете да къкри за няколко минути, докато алкохолът се изпари.
Долейте около 200 мл. вода или бульон, добавете дафиновия лист, сол и черен пипер на вкус. Оставете ястието да къкри на слаб огън около 40-50 минути, докато месото стане крехко, а празът се разпадне и придаде плътност на соса. Ако е необходимо, добавете още малко вода, за да получите желаната консистенция.
Когато свинското с праз по селски е готово, поръсете с накълцан пресен магданоз за свежест и допълнителен аромат. Ястието се поднася топло, като може да се комбинира със:
- Домашен хляб
- Лютеница или люти чушки
- Вино (бяло или червено)
Това е ястие, което става дори по-вкусно на следващия ден, когато ароматите се смесят още повече.
Свинско с праз по селски е една от онези класически рецепти, които са едновременно засищащи, ароматни и лесни за приготвяне, като не изисква сложни съставки или специални техники. Опитайте тази рецепта и се насладете на истински домашен вкус, който ще ви върне спомени от детството и селската кухня!
Виж още: Марината за агнешко месо