Свинско с праз лук е традиционно българско ястие, което се приготвя най-често през зимата.
Основата му е свинско месо, задушено с праз и подправки като червен пипер, черен пипер и дафинов лист. Ястието се отличава с наситен вкус и плътен сос, получен при бавното готвене на продуктите.
Тази манджа се готви бавно, докато съставките се смесят в плътен и ароматен сос, характерен за нашенските рецепти през зимата.
Необходими продукти:
- 800 гр. свинско месо
- 4 стръка праз лук
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 2 моркова
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. сол
- 100 мл олио или зехтин
- 100 мл бяло вино
Начин на приготвяне свинско с праз лук
Нарежете месото на средно големи парчета, така че да остане сочно, без да се разпадне. Празът се почиства, измива се добре и се нарязва на парчета с дължина около пет сантиметра. Морковите се режат на колелца, а лукът и чесънът се нарязват ситно.
В дълбок тиган или тенджера с широко дъно загрейте олиото и прибавете месото. Запържете го до златиста коричка, като го обръщате от всички страни. След това добавете лука и чесъна и ги оставете да омекнат, като разбърквате внимателно, за да не загорят.
Прибавете морковите и праза и продължете да готвите, докато зеленчуците леко се задушат и пуснат аромата си. Поръсете всичко с червен пипер и разбъркайте, за да се покрие равномерно месото. Веднага след това налейте бялото вино и оставете алкохолът да се изпари, докато остане само приятният аромат.
Виж още » Кавърма с праз лук и свинско
Добавете солта, черния пипер, чубрицата и топлата вода, след което похлупете съда и оставете ястието да къкри на слаб огън около 50 минути. По желание можете да го прехвърлите в гювеч или тава и да го запечете за около 20 минути на 200 градуса.
Когато стане готово поднесете ястието топло, поръсено с малко прясно смлян черен пипер или ситно нарязан магданоз. Комбинира се прекрасно с домашен хляб, който попива ароматния сос, или с чаша червено вино, което подчертава вкуса на месото.
Ястието от свинско с праз лук е от онези гозби, които никога не излизат от мода, защото са обикновена, но много вкусна комбинация от тези три продукта.
Виж още » Баница с праз и сирене
снимка: 123RF

