11 C
София
неделя, 16 ноември, 2025

Свинско с праз лук

Свинско с праз лук е традиционно българско ястие, което се приготвя най-често през зимата.

Основата му е свинско месо, задушено с праз и подправки като червен пипер, черен пипер и дафинов лист. Ястието се отличава с наситен вкус и плътен сос, получен при бавното готвене на продуктите.

Тази манджа се готви бавно, докато съставките се смесят в плътен и ароматен сос, характерен за нашенските рецепти през зимата.

Необходими продукти:

  • 800 гр. свинско месо
  • 4 стръка праз лук
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сол
  • 100 мл олио или зехтин
  • 100 мл бяло вино

Начин на приготвяне свинско с праз лук

Нарежете месото на средно големи парчета, така че да остане сочно, без да се разпадне. Празът се почиства, измива се добре и се нарязва на парчета с дължина около пет сантиметра. Морковите се режат на колелца, а лукът и чесънът се нарязват ситно.

В дълбок тиган или тенджера с широко дъно загрейте олиото и прибавете месото. Запържете го до златиста коричка, като го обръщате от всички страни. След това добавете лука и чесъна и ги оставете да омекнат, като разбърквате внимателно, за да не загорят.

Прибавете морковите и праза и продължете да готвите, докато зеленчуците леко се задушат и пуснат аромата си. Поръсете всичко с червен пипер и разбъркайте, за да се покрие равномерно месото. Веднага след това налейте бялото вино и оставете алкохолът да се изпари, докато остане само приятният аромат.

Виж още » Кавърма с праз​ лук и свинско

Добавете солта, черния пипер, чубрицата и топлата вода, след което похлупете съда и оставете ястието да къкри на слаб огън около 50 минути. По желание можете да го прехвърлите в гювеч или тава и да го запечете за около 20 минути на 200 градуса.

Когато стане готово поднесете ястието топло, поръсено с малко прясно смлян черен пипер или ситно нарязан магданоз. Комбинира се прекрасно с домашен хляб, който попива ароматния сос, или с чаша червено вино, което подчертава вкуса на месото.

Ястието от свинско с праз лук е от онези гозби, които никога не излизат от мода, защото са обикновена, но много вкусна комбинация от тези три продукта.

Виж още » Баница с праз и сирене

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни