12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Свинско със зеле в гювеч

Свинско със зеле в гювеч е любимо ястие, приготвяно през зимните месеци, от почти всяко българско семейство.

Комбинацията от крехко месо с кисело или прясно зеле и подправки, радко може да се сравнява с друга, щом става въпрос за зимна рецепта. Ето как може да приготвите вкусно и ароматно свинско със зеле, което да ви стопли в студените дни.

Необходими продукти свинско със зеле в гювеч

  • 1,2 кг свинско месо (гърди, плешка или бут)
  • 1,5 кг кисело зеле (или прясно, ако предпочитате по-лек вкус)
  • 1 голяма глава лук
  • 80 мл олио или свинска мас
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. чубрица
  • 200 мл зелев сок или вода

Виж още » Кисело зеле със свинско

Начин на приготвяне на свинско със зеле в гювеч

Свинското месо се нарязва на по-едри парчета, за да остане сочно след продължителното печене. Ако използвате по-мазно месо, например гърди, не отстранявайте цялата мазнина.

Лукът се нарязва на ситно, а зелето, на ивици. Ако е прекалено солено или кисело, може да се изплакне с вода. В дълбок тиган загрейте мазнината и добавете лука. След като омекне, прибавете свинското месо и запържете до златисто.

Когато месото добие апетитен загар, добавете червения пипер и разбъркайте бързо, за да не загори, след което отдръпнете съда от котлона.

Виж още » Свинско по ловджийски

На дъното на гювеча поставете част от нарязаното зеле. Върху него сложете половината месо, след което отново слой зеле. Продължете така, докато всички продукти свършат, като завършите със слой зеле.

Добавете черния пипер, чубрицата и дафиновия лист. Излейте зелевия сок или чала с топла вода, покрийте с капака и поставете в студена фурна. Печете на 180 градуса за около 2 часа.

Постепенното загряване позволява на месото и зелето да се задушат равномерно, без да загубят ароматите си. Когато зелето омекне напълно и мазнината се отдели леко по повърхността, гювечът е готов.

Така приготвеното свинско със зеле в гювеч поднесете с чаша червено вино и домашен хляб. Да ви е сладко!

Виж още » Свинско с праз по селски​

Още от категорията
Последни