Приготвена с търпение и внимание към детайла, тази рецепта за свинско по ловджийски, е в състояние да ви изненада изключително приятно.
Ястието е богато, ароматно и с характерен вкус, от комбинацията на сочно синско месо със свежи зеленчуци и ароматни подправки.
В този вариант месото не просто се поднася като основен компонент, а се обгръща от сос с наситен вкус, който подчертава неговата плътност. Едновременно простичко за приготвяне, но с достатъчно богата структура, за да бъде достойно за празнична вечеря.
Необходими продукти за свинско по ловджийски
- 800 г свинско месо (за предпочитане плешка или бут)
- 200 г гъби
- 150 г моркови
- 200 г лук
- 2 чушки (червена или зелена)
- 3 скилидки чесън
- 400 г домати (или 200 мл доматен сок)
- 100 мл. червено вино
- 50 мл. олио или 50 г свинска мас
- 10 г сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 щипка чубрица
- стръкче лимонова мащерка
- 500 мл. вода или бульон
- ориз или картофи за гарнитура по желания
Начин на приготвяне на свинско по ловджийски
Свинската плешка или бут са идеални, защото съдържат достатъчно мазнина, която осигурява сочност на месото.
В дълбока тенджера или друг подобен съд се загрява мазнината и се поставят парчетата месо за да се запечатат на силен огън до златисто. Това не само подобрява вкуса, но и запечатва соковете в месото.
В същата мазнина се прибавя нарязаният на ситно лук и се апържва се, докато стане прозрачен и леко златист. След това се добавят нарязаните моркови и чушки.
Зеленчуците се задушават няколко минути, докато омекнат и освободят своя аромат. Към тях се добавят нарязаните гъби, които също се запържват до леко зачервяване. Чесънът се прибавя накрая, за да не изгори и да запази аромата си.
Виж още: Яхния от свинско със сини сливи
Когато зеленчуците са готови, в съда се връща месото. Добавя се червеният пипер и веднага след него се изливат настърганите домати или доматеното пюре, за да не загори подправката и разбърквате.
Следва добавянето на червеното вино, което ще придаде дълбочина и лека киселинност, която чудесно балансира сладостта на зеленчуците и богатия вкус на свинското.
Оставя се да къкри за около 5 минути, докато алкохолът се изпари и остане само ароматът. След това се прибавят водата или бульонът, чубрицата и мащерката. Съдът се похлупва и ястието се оставя да се задушава на слаб огън за около 40-50 минути.
Виж още: Ловджийска салата
След като месото омекне и сосът се сгъсти, ястието може да се прехвърли в тава и да се запича на фурна за още 15-20 минути на 180 градуса. Ако предпочитате, може да оставите ястието само на котлона, но запичането го прави някак си завършено.
Свинско по ловджийски се поднася топло, често с гарнитура от картофено пюре, варен ориз или пресен хляб, с който да попиете ароматния сос. Допълнително щипка прясно смлян черен пипер или малко ситно нарязан магданоз могат да придадат завършеност на ястието.

