12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Свинско по ловджийски

Приготвена с търпение и внимание към детайла, тази рецепта за свинско по ловджийски, е в състояние да ви изненада изключително приятно.

Ястието е богато, ароматно и с характерен вкус, от комбинацията на сочно синско месо със свежи зеленчуци и ароматни подправки.

В този вариант месото не просто се поднася като основен компонент, а се обгръща от сос с наситен вкус, който подчертава неговата плътност. Едновременно простичко за приготвяне, но с достатъчно богата структура, за да бъде достойно за празнична вечеря.

Необходими продукти за свинско по ловджийски

  • 800 г свинско месо (за предпочитане плешка или бут)
  • 200 г гъби
  • 150 г моркови
  • 200 г лук
  • 2  чушки (червена или зелена)
  • 3 скилидки чесън
  • 400 г домати (или 200 мл доматен сок)
  • 100 мл. червено вино
  • 50 мл. олио или 50 г свинска мас
  • 10 г сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 щипка чубрица
  • стръкче лимонова мащерка
  • 500 мл. вода или бульон
  • ориз или картофи за гарнитура по желания

Свинско с праз по селски​

Начин на приготвяне на свинско по ловджийски

Свинската плешка или бут са идеални, защото съдържат достатъчно мазнина, която осигурява сочност на месото.

В дълбока тенджера или друг подобен съд се загрява мазнината и се поставят парчетата месо за да се запечатат на силен огън до златисто. Това не само подобрява вкуса, но и запечатва соковете в месото.

В същата мазнина се прибавя нарязаният на ситно лук и се апържва се, докато стане прозрачен и леко златист. След това се добавят нарязаните моркови и чушки.

Зеленчуците се задушават няколко минути, докато омекнат и освободят своя аромат. Към тях се добавят нарязаните гъби, които също се запържват до леко зачервяване. Чесънът се прибавя накрая, за да не изгори и да запази аромата си.

Виж още: Яхния от свинско със сини сливи

Когато зеленчуците са готови, в съда се връща месото. Добавя се червеният пипер и веднага след него се изливат настърганите домати или доматеното пюре, за да не загори подправката и разбърквате.

Следва добавянето на червеното вино, което ще придаде дълбочина и лека киселинност, която чудесно балансира сладостта на зеленчуците и богатия вкус на свинското.

Оставя се да къкри за около 5 минути, докато алкохолът се изпари и остане само ароматът. След това се прибавят водата или бульонът, чубрицата и мащерката. Съдът се похлупва и ястието се оставя да се задушава на слаб огън за около 40-50 минути.

Виж още: Ловджийска салата

След като месото омекне и сосът се сгъсти, ястието може да се прехвърли в тава и да се запича на фурна за още 15-20 минути на 180 градуса. Ако предпочитате, може да оставите ястието само на котлона, но запичането го прави някак си завършено.

Свинско по ловджийски се поднася топло, често с гарнитура от картофено пюре, варен ориз или пресен хляб, с който да попиете ароматния сос. Допълнително щипка прясно смлян черен пипер или малко ситно нарязан магданоз могат да придадат завършеност на ястието.

Виж още: Крехко свинско с царевица и бейби картофи

Още от категорията
Последни