12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Сватбарска туршия

Прочутата сватбарска туршия се приготвя още в края на лятото или в началото на есента и се отваря в най-специалните дни.

Наричана е така, защото често е украсявала трапезата на младоженците и техните гости, символизирайки изобилие, дълголетие и сплотеност.

Приготвянето й е своеобразен ритуал, шарените зеленчуци се редят в буркани като пъстра мозайка, а ароматните подправки превръщат зеленчуците в приятна кисела туршия.

Необходими продукти

  • 2 кг. зелени домати
  • 2 кг. камби
  • 2 кг. моркови
  • 2 кг. карфиол
  • 1 кг. зелени чушки, чорбаджийски,или чушки рибки
  • 1 връзка целина
  • 3-4 люти чушки (по желание)
  • 3 л вода
  • 600 мл. винен оцет
  • 120 гр. едра морска сол
  • 200 гр. захар
  • 2 с.л. зърна черен пипер

* Посочените количества са ориентировъчни и могат да бъдат променяни според вкуса ви и броя на бурканите, които искате да приготвите.

Сборджийска туршия

Начин на приготвяне на сватбарска туршия

Зелените домати се режат на кръгчета или на четвъртинки, камбите се почистват от дръжките и семките и се разрязват на половинки или четвъртинки. Морковите се се нарязват на кръгчета, а карфиолът се накъсва на малки розички.

Чушките, ако са малки, се оставят цели или се нарязват на парчета. Коренът от целина се нарязва на дребно, а листата се оставят цели с дръжките.

Така приготвени, зеленчуците са готови да се превърнат в пъстра композиция, която ще изпълни бурканите с багри и аромати.

Във всеки чист и сух буркан започва реденето на зеленчуците, като на дъното се поставят няколко парченца целина и след това се редуват зелени домати, камби, моркови и карфиол и чушки. Когато бурканът се напълни почти догоре, се добавят целина най-отгоре.

За да приготвите марината, в голям съд се смесват съставките на среден огън, докато солта и захарта напълно се разтворят. След това горещата марината се залива върху подредените зеленчуци в бурканите и се затварят с капачки. Не е обходимо стерилизиране, не се вари.

Готовата сватбарска туршия е универсално допълнение към зимната трапеза. Обикновено туршията може да се опита след месец престой, когато маринатата е успяла да попие в зеленчуците и да ги обогати.

Виж още: Туршия от камбжи, моркови и карфиол

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни