15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Салата айсберг с риба тон

Салата айсберг с риба тон е едно от онези ястия, които са чудесно съчетание от лекота и  свежестта на зелената салата айсберг с балансираният вкус на по-тежката, но апетитан риба тон.

Тази салата е подходяща както за обяд, така и за вечеря и е чудесен избор за почитателите на здравословното хранене. Така че ако търсите вкусна причина да обикнете салатите отново, тази рецепта за айсберг с риба тон ще ви помогне със сигурност.

Необходими продукти:

  • 1 средна глава айсберг
  • 1 консерва риба тон в собствен сос или зехтин (около 160 гр.)
  • 1 малка червена чушка
  • 1 малка краставица
  • 5-6 чери домата
  • 2 с.л. царевица (по желание)
  • сокът от половин лимон
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Виж още: Картофени кюфтета на фурна

Приготвяне на салата айсберг с риба тон

Най-добре при тази рецепта започнете първо с подготовката на основата на салатата айсберг листния зеленчук . За целта измийте внимателно листата от айсберга под течаща студена вода, за да премахнете всякакви замърсявания и остатъци.

След това ги оставете да се отцедят или ги подсушете хубаво с кухненска хартия, за да не разводнят самата салата при смесване. Нарежете листата на едрои, но не прекалено, за да успеете да запазите тяхната хрупкава текстура.

Продължете с останалите съставки. Червената чушка се измива, почиства се от семките и се нарязва на средни парченца. По този начин тя ще добави леко сладък вкус и приятен цвят към салатата. Краставицата също се измива и нарязва на тънки ленти, а чери доматите се разполовяват или, ако са по-големи, се режат на четвъртинки.

След като всички зеленчуци са подходящо нарязани, поставете ги в голяма купа, като прибавете към нея и няколко лъжици царевица. Към купата също така с помощта на вилица разпределете рибата тон равномерно върху всички зеленчуци, но без да я смесвате напълно с тях.

За финал пригответе дресинга, като в малка купичка смесите зехтина със сока от половин лимон, щипка сол и черен пипер. Полейте салатата с този дресинг непосредствено преди сервиране и разбъркайте леко, така че всички съставки да се овкусят равномерно. Накрая единствено я сервирайте охладена за максимална свежест.

Кратки съвети за перфектната салата айсберг с риба тон

  • За по-богат вкус може да прибавите сварено яйце, маслини или няколко капки балсамов оцет.
  • Салатата се съчетава чудесно с филийка препечен хляб или пълнозърнести гризини.

Айсберг с риба тон е идеалният избор за свежа салата, която е перфектан за  здравословен начин на хранене. Тези пълни с витамини и полезни съставки зеленчуци, създават уникалната комбинация, която ще се хареса на всеки. Насладете се на това здравословно изкушение, което много лесно ще внесе цвят и свежест във вашето ежедневно меню.

Виж още: Скумрия на фурна с лимон и домати

Още от категорията
Последни