В есенно-зимния сезон природата ни е дарила с изобилие от кореноплодни зеленчуци, които са истинска съкровищница на здравето. Сред тях ряпата, морковите и цвеклото заемат специално място със своята хранителна стойност и лечебни качества.
Те носят сила, витамини и естествена енергия, която укрепва организма и поддържа доброто настроение през зимата. Консумирани в пресен вид, тези зеленчуци запазват максимално своите хранителни вещества и действат като естествен тоник за тялото.
В следващите редове ще откриете защо именно тези свежи есенни кореноплодни зеленчуци, са най-полезни в пресен вид.
Ряпа – полезен корен за имунната система
Ряпата е зеленчук с дълга история, който от векове присъства на трапезата на човека и се смята за храна на дълголетието. Тя е богата на витамин C, калий, калций и фибри, които подпомагат имунната система и храносмилането.
Консумирана сурова, ряпата има леко пикантен вкус и стимулира апетита, като едновременно с това прочиства организма от токсини. Нейните естествени антибактериални свойства подпомагат дихателните пътища и я правят отличен помощник срещу настинки и кашлица.
Ряпата може да се настърже в салати, да се комбинира с ябълка или моркови и да се овкуси с малко лимонов сок за свежест.
Моркови – за силно зрение и сияйна кожа
Морковите са един от най-разпознаваемите зеленчуци в света, благодарение на яркия си цвят и сладък вкус, който ги прави любими на малки и големи. Те съдържат големи количества бета-каротин, който в организма се превръща във витамин A и поддържа зрението, кожата и имунитета.
Редовната консумация на пресни моркови подобрява състоянието на кожата, забавя стареенето и придава здрав блясък на лицето. Те също така подпомагат сърдечно-съдовата система, като понижават нивата на лошия холестерол и поддържат кръвното налягане стабилно.
Пресният сок от моркови е естествен еликсир, който тонизира тялото и засилва концентрацията, особено през студените и мрачни дни.
Виж още » Черна ряпа с мед за кашлица
Цвекло – за здраве и кръвообращението
Цвеклото е може би най-яркият представител на есенните зеленчуци, отличаващ се с наситения си червен цвят и богатия си минерален състав. То е източник на желязо, магнезий, калий, фолиева киселина и витамин C, които укрепват кръвоносната система и поддържат нормалното кръвно налягане.
Цвеклото стимулира производството на червени кръвни телца и е чудесно средство срещу анемия, което връща жизнеността и енергията на организма. Суровото цвекло, настъргано в салати, е изключително полезно, тъй като запазва всичките си антиоксиданти и фитонутриенти.
То подпомага отлично и детоксикацията на черния дроб и ускорява обмяната на веществата, като в същото време подобрява тонуса и концентрацията.
Виж още » Туршия от моркови
Как да тези зеленчуци за максимален ефект
Тези три зеленчука се допълват идеално и създават вкусова хармония, която може да донесе много ползи за здравето. Може да се настържат и да се смесят в салата с малко лимонов сок, зехтин и щипка сол.
По този начин се получава пъстра витаминозна бомба, която има силата да укрепи имунитета и да подобри доброто храносмилане. Сокът от ряпа, моркови и цвекло е също така друг чудесен начин да се възползвате от силата на природата в течна форма.
Комбинираните им свойства действат детоксикиращо, освежават кожата, подобряват кръвообращението и повишават жизнената енергия. При редовна консумация може да се усети как тялото става по-леко, по-силно и по-устойчиво на стрес.
Ряпата, морковите и цвеклото са истински дарове на сезона, които заслужават място на всяка трапеза. В пресен вид те запазват най-пълноценните си качества и поддържат здравето отвътре навън. Ако ги направите част от ежедневното си меню, ще се радвате на повече енергия, сияйна кожа и стабилно здраве през цялата година.
Виж още » Сок от грозде за зимата
снимка: 123rf

