15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Руло от тиквички

Руло от тиквички е изключително вкусно и леко ястие, което е перфектното съчетание от свежестта на зеленчуците с кремообразната текстура на сиренето. Тази рецепта е идеална за летните месеци, когато тиквичките са в изобилие, и може да се поднесе както като предястие, така и като основно ястие. А май месец поставя началото на лятото, така че какъв по-удобен момент от този да заформите едно бърьзо и лесно зеленчуково руло от тиквички.

Необходими продукти

За блата:

  • 3 средно големи тиквички
  • 3 яйца
  • 200 гр. настърган кашкавал (общо)
  • 1 малка глава лук (настърган)
  • 1/2 ч.л. суха мента
  • 1/2 връзка копър (ситно нарязан)
  • сол и черен пипер на вкус

За плънката:

  • 200 гр. крема сирене
  • 50 гр. настърган кашкавал

Виж още: Лятна манджа

Начин на приготвяне на руло от тиквички

Измийте тиквичките и ги настържете на едро ренде, след което ги посолете леко и ги оставете да се отцедят за около 20 минути.

След това ги изстискайте добре, за да премахнете излишната вода.

В голяма купа смесете отцедените тиквички, яйцата, 150 гр. от настъргания кашкавал, настъргания лук, ментата, копъра, сол и черен пипер.

Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Покрийте тава с хартия за печене и изсипете сместа, като я разпределите равномерно.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или докато блата придобие златист цвят.

Извадете от фурната и оставете да изстине. В купа смесете крема сиренето с останалите 50 гр. настърган кашкавал. Разбъркайте до получаване на гладка смес.

След като блатът е изстинал, внимателно го обърнете върху чиста кърпа или хартия за печене. Намажете равномерно с плънката от крема сирене и кашкавал. С помощта на фолио навийте блата на стегнато руло.

Увийте рулото в кърпата или стреч фолио и го поставете в хладилника за поне 2 часа, за да стегне.

Извадете рулото от хладилника и го нарежете на филийки с дебелина около 1.5 см. Поднесете като предястие или основно ястие, гарнирано със свежа салата или сос по избор.

Тънкости и съвети

  • Можете да добавите към плънката нарязани маслини, печени чушки или шунка за допълнителен вкус.
  • За по-здравословен вариант, заменете крема сиренето с извара или нискомаслено сирене.
  • Рулото може да се съхранява в хладилник до 3 дни, като запазва своя вкус и текстура.

Руло от тиквички е леко, вкусно и лесно за приготвяне ястие, което ще остави траен кулинарен отпечатък с външния си вид и богатия си вкус. Подходящо е както за ежедневно ястие, така и за специални поводи. С тази рецепта ще зарадвате семейството и гостите си с нещо по-различно, по-здравословно и по-апетитно.

снимка: личен архив

Виж още: Спанак с ориз на фурна

Още от категорията
Последни