Родопски пататник на фурна е традиционно ястие, което се приготвя основно от картофи, подправки и млечни продукти. Той е толкова характерен за Родопите, че трудно може да се открие в друг регион в автентичния му вид.
Според старите разкази първоначално пататникът е бил храна на овчари, които използвали наличните продукти – картофи, лук, сол и малко сирене. Постепенно рецептата се обогатява и днес се среща в различни варианти, с кори, с повече сирене, с яйца или дори с месо.
Когато се приготвя на фурна, пататникът придобива апетитна коричка и едновременно остава сочен отвътре.
Необходими продукти за родопски пататник на фурна
- 1,5 кг картофи
- 200 гр. овче сирене
- 1 глава лук
- 3 яйца
- 50 мл. олио или 60 гр. масло
- 1 ч.л. джоджен (сух или пресен)
- 1 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол (според вкуса и солеността на сиренето)
- 1 с.л. брашно (за по-стегната структура)
- малко масло за намазване на тавата
Начин на приготвяне на родопски пататник на фурна
Картофите са основата на всяко пататниково ястие. Те се измиват, обелват и настъргват на ситно ренде. Настърганите картофи е добре леко да се отцедят от излишната течност, като се поставят в гевгир или се изстискат с ръка.
В голяма купа се смесват настърганите картофи, ситно нарязаният лук, натрошеното сирене и подправките. Джодженът е онзи акцент, който отличава родопския пататник от всяко друго картофено ястие, неговият аромат е свеж, леко пикантен и изключително характерен.
Добавят се яйцата и брашното, които действат като свързващи съставки и всичко се разбърква добре, докато се получи еднородна смес.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тавата се намазва с масло или олио, за да не залепне ястието и за да се образува златиста коричка.
Сместа се изсипва в тавата и се разстила равномерно. Добре е повърхността да се заглади, за да се изпече пататникът равномерно. Отгоре може да се намаже с малко разтопено масло или да се поръси с настърган кашкавал за още по-апетитен вид.
Пататникът се пече около 50-60 минути на 180 градуса. Важно е да се наблюдава, когато повърхността стане златисто-кафява и хрупкава, ястието е готово.
Ако желаете по-мека структура, може да покриете тавата с фолио за първите 30 минути, а след това да го махнете, за да се запече отгоре.
Виж още: Зеленчуков огретен с тиквички
Родопският пататник се поднася топъл, нарязан на квадрати или триъгълници. Чудесно се съчетава с кисело мляко или айран, които омекотяват вкуса и освежават небцето.
Това ястие е подходящо както за основно, така и като гарнитура към месни блюд
Вариации на рецептата
С кори – в някои райони на Родопите пататникът се приготвя между кори за баница, като плънката остава сочна, а корите създават хрупкава обвивка.
Без яйца – ако следвате стария овчарски начин, може да не слагате яйца, тогава вкусът става по-лек и автентичен.
С повече сирене – за любителите на млечните продукти може да се увеличи количеството сирене или да се добави овче сирене за по-наситен вкус.
С месо – макар да не е традиционно, днес някои приготвят пататник и с кайма, което го превръща в по-засищащо ястие.
Родопски пататник на фурна е от тези ястия, които улеснява съвременния човек, но не отнемат от чара на старите рецепти. Напротив, те дават още една възможност да се насладите на домашно приготвеното.
Виж още: Запеканка с картофи и сирене

