Тази рецепта за бакла е класически начин за приготвяне, подходяща за гърне или тенджера, а аромата на пресен джоджен, чесън и лук я правят една от най-вкусните летни манджи.
Това ястие може да бъде поднесено както топло, така и студено, и е еднакво подходящо за делничен обяд или вечеря. Освен това е изключително полезно, благодарение на високото съдържание на фибри, белтъчини и витамини.
Необходими продукти за бакла по тази рецепта
- 1 килограм млада бакла (за предпочитане с нежни шушулки)
- 7-8 стръка зелен лук
- 4 скилидки чесън
- 1 средно голям морков (по желание)
- 3 супени лъжици зехтин или слънчогледово олио
- Пресен джоджен
- 2 чаена лъжичка сладък червен пипер
- сол по вкус
- 2 чаени чаши вода или зеленчуков бульон
- 1 супена лъжица брашно за сгъстяване (по желание)
Виж още: Пиперена лятна манджа
Приготвяне на бакла
Преди да започне същинското готвене, е важно шушулките да бъдат внимателно подготвени. Те се измиват обилно под течаща вода, като в зависимост от сорта и степента на зрелост, може да се използват цели, ако са достатъчно крехки. Ако по ръбовете им има твърди нишки, те се отстраняват с остър нож. След това баклата се нарязва на едри парчета, обикновено по диагонал, на дължина около 4-5 см.
Морковите се обелват и нарязват на тънки колелца, лукът се наситнява, а чесънът се пресова или нарязва на ситно. Джоджена се измива и нарязва на едро.
В дълбока тенджера или глинен съд се загрява мазнината и в нея се задушава лукът до златисто. Прибавят се морковите и се готвят още 3-4 минути при умерен огън. Добавя се чесънът, като се внимава да не загори, за да не стане горчив.
Когато зеленчуците са омекнали, се добавя червеният пипер, който се разбърква бързо, след което веднага се изсипва баклата. Разбърква се внимателно, за да се овлажни равномерно от мазнината и подправките. След няколко минути се добавя нарязаният джоджен. Всичко се залива с гореща вода или зеленчуков бульон, така че течността почти да покрива всичко.
Съдът се захлупва и ястието се оставя да къкри на слаб огън около 35 ди 40 минути. През това време баклата трябва да омекне напълно. Накрая се овкусява със сол. Ако има нужда, може да се добави още малко вода. По желание се сгъстява с брашното, размито в малко хладка вода.
Варианти на поднасяне на бакла
Младата бакла може да бъде сервирана както самостоятелно, така и като гарнитура към месо или риба. Често се поднася с лъжица кисело мляко и резен пълнозърнест хляб. Вегетарианците я предпочитат в комбинация с варен ориз или кус-кус, а някои я поръсват с натрошено сирене или настърган кашкавал за допълнителна плътност и вкус.
В някои регионални варианти на тази рецепта се добавят и други сезонни зеленчуци, като тиквички, картофи или зелен фасул. Други пък обогатяват ястието с щипка чубрица, мента или лимонов сок в края на готвенето, за допълнителна свежест.
Съхранение и полезни съвети
Ястието се запазва добре в хладилник до три дни, като дори подобрява вкуса си след престой. Може да се затопля както на котлон, така и в микровълнова фурна. Замразяване не се препоръчва, тъй като текстурата на баклата се променя след размразяване.
Когато се приготвя по тази рецепта, баклата е не само вкусна, но и полезна. Богата е на растителни протеини, фолиева киселина и фибри. Подходяща е за хора, които се стремят към здравословно хранене, както и за такива, които избягват животински продукти.
Яхнията от млада бакла заслужава повече внимание в съвременната кухня. Тя предлага фин вкус, гъвкавост в приготвянето и изобилие от хранителни вещества. Рецептата, представена тук, е изпитана и многократно усъвършенствана, така че остава само да я приготвите.
Виж още: Класическа лятна манджа
снимки: личен архив