15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Рецепта за лазаня с готови кори

Има ястия, които не просто засищат, те разказват истории и едно от тях е точно тази лазаня с готови кори. Макар да произхожда от сърцето на Италия, тя отдавна е преминала граници и е заживяла в кухните на милиони семейства по света, в различни версии, с местни нюанси, но винаги запазвайки слоеве, които крият не само сосове, кори и сирена, а и цялата топлота на домашното готвене.

Много хора се плашат от нейното приготвяне, смятайки го за сложно и трудоемко, нмо истината е че съвременният кулинарен свят ни е дал едно невероятно удобство, готовите кори за лазаня. Те не са измама, а много удобна възможност, като съкращават времето за приготвяне, без да отнемат дори частица от вкуса.

Рецептата, която ще ви представим, е не просто лазаня с готови кори, а класикат, за която е нужно само сърце, желание и… една тава. Останалото ще направим заедно.

Необходими продукти:

За месния сос:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 500 гр. кайма
  • 800 гр. доматен сос (може да използвате готов или домашно приготвен)
  • сол и черен пипер на вкус

За сиреновата смес:

  • 500 гр. рикота или извара
  • 1 яйце
  • 1/2 чаена чаша настърган пармезан
  • черен пипер на вкус

Допълнително:

  • 250 гр. настъргана моцарела
  • 12 броя готови кори за лазаня
  • прясно нарязан магданоз за гарниране (по желание)

Виж още: Киш лорен

Приготвяне на лазаня с готови кори

Приготвяне на месния сос:

В голям тиган загрейте зехтина на среден огън, добавете нарязания лук и гответе, докато стане прозрачен, около 5 минути.

Прибавете чесъна и гответе още 1 минута, след което добавете смляното месо и гответе, докато покафенее и се раздроби добре.

Изсипете доматения сос, добавете ригана, сол и черен пипер на вкус и оставете соса да къкри на слаб огън около 20 минути, като разбърквате от време на време.

Приготвяне на сиреновата смес:

В средна купа смесете рикотата (или изварата), яйцето и настъргания пармезан. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.

Сглобяване на лазаня с готови кори:

Загрейте фурната на 180 градуса. В правоъгълна тава за печене разпределете тънък слой от месния сос на дъното.

Поставете слой от готовите кори за лазаня върху соса и разпределете част от сиреновата смес върху корите. Поръсете с настъргана моцарела.

Повторете пластовете: месен сос, кори, сиренова смес, моцарела, докато изчерпите продуктите, като завършите с месен сос и поръсите обилно с моцарела отгоре.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрятата фурна за 25 минути. Свалете фолиото и печете още 15 минути, докато сиренето отгоре се разтопи и придобие златист цвят.

Извадете лазанята от фурната и оставете да почине около 10 минути преди сервиране.

Тази лазаня с готови кори е перфектен избор за дните когсат осме заети, но искаме да приготвим нещо вкусно и засищащо без излишно усложнение. Рецептата съчетава класически вкусове и текстури, които ще зарадват цялото семейство. Слоевете от паста, богат сос и сирена създават хармония, на която трудно може да се устои. Сервирайте с прясна салата и чаша червено вино за пълно кулинарно изживяване.

Виж още: Редена салата

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни