Има ястия, които не просто засищат, те разказват истории и едно от тях е точно тази лазаня с готови кори. Макар да произхожда от сърцето на Италия, тя отдавна е преминала граници и е заживяла в кухните на милиони семейства по света, в различни версии, с местни нюанси, но винаги запазвайки слоеве, които крият не само сосове, кори и сирена, а и цялата топлота на домашното готвене.
Много хора се плашат от нейното приготвяне, смятайки го за сложно и трудоемко, нмо истината е че съвременният кулинарен свят ни е дал едно невероятно удобство, готовите кори за лазаня. Те не са измама, а много удобна възможност, като съкращават времето за приготвяне, без да отнемат дори частица от вкуса.
Рецептата, която ще ви представим, е не просто лазаня с готови кори, а класикат, за която е нужно само сърце, желание и… една тава. Останалото ще направим заедно.
Необходими продукти:
За месния сос:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 500 гр. кайма
- 800 гр. доматен сос (може да използвате готов или домашно приготвен)
- сол и черен пипер на вкус
За сиреновата смес:
- 500 гр. рикота или извара
- 1 яйце
- 1/2 чаена чаша настърган пармезан
- черен пипер на вкус
Допълнително:
- 250 гр. настъргана моцарела
- 12 броя готови кори за лазаня
- прясно нарязан магданоз за гарниране (по желание)
Виж още: Киш лорен
Приготвяне на лазаня с готови кори
Приготвяне на месния сос:
В голям тиган загрейте зехтина на среден огън, добавете нарязания лук и гответе, докато стане прозрачен, около 5 минути.
Прибавете чесъна и гответе още 1 минута, след което добавете смляното месо и гответе, докато покафенее и се раздроби добре.
Изсипете доматения сос, добавете ригана, сол и черен пипер на вкус и оставете соса да къкри на слаб огън около 20 минути, като разбърквате от време на време.
Приготвяне на сиреновата смес:
В средна купа смесете рикотата (или изварата), яйцето и настъргания пармезан. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
Сглобяване на лазаня с готови кори:
Загрейте фурната на 180 градуса. В правоъгълна тава за печене разпределете тънък слой от месния сос на дъното.
Поставете слой от готовите кори за лазаня върху соса и разпределете част от сиреновата смес върху корите. Поръсете с настъргана моцарела.
Повторете пластовете: месен сос, кори, сиренова смес, моцарела, докато изчерпите продуктите, като завършите с месен сос и поръсите обилно с моцарела отгоре.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрятата фурна за 25 минути. Свалете фолиото и печете още 15 минути, докато сиренето отгоре се разтопи и придобие златист цвят.
Извадете лазанята от фурната и оставете да почине около 10 минути преди сервиране.
Тази лазаня с готови кори е перфектен избор за дните когсат осме заети, но искаме да приготвим нещо вкусно и засищащо без излишно усложнение. Рецептата съчетава класически вкусове и текстури, които ще зарадват цялото семейство. Слоевете от паста, богат сос и сирена създават хармония, на която трудно може да се устои. Сервирайте с прясна салата и чаша червено вино за пълно кулинарно изживяване.
Виж още: Редена салата
снимка: личен архив